Westbroekse molen in de Stichtse Vecht # 5.88 van 365

Vandaag laat ik u weer een mooie molen zien. De molen staat in de gemeente Stichtse Vecht net buiten de stad Utrecht, iets buiten Oud- Zuilen. De naam van de molen verwijst naar de polder waar de molen in staat, Die heet Westbroek. Een broek is een oude naam voor een langs een rivier of beek gelegen laag stuk land dat regelmatig overstroomt en ’s winters vaak langere tijd onder water staat.

De molen stamt uit 1753 en is nog maalwaardig. Een vrijwillige molenaar houdt de molen draaiende.

In 1913 kwam er in een bijgebouw naast de molen een dieselmotor te staan. Die kon de wieken ook laten draaien. Tot 1971 is de Westbroekpolder zowel op windkracht als met behulp van de dieselmotor bemalen. Na 1971 kwam er een elektromotor in plaats van de dieselmotor.

De Westbroekse molen is sinds mei 1972 een rijksmonument.

De Westbroekse Molen is de grootste windmolen in de provincie Utrecht.  Naast de molen( maar van elkaar gescheiden door een watertje) stond de kleinste molen in de provincie Utrecht. Dat was de Buitenwegse molen, vernoemd naar de polder Buitenweg. Deze molen is in de nacht van 14 op 15 maart 2016  door brand ernstig beschadigd. De oorzaak van de brand was vermoedelijk brandstichting. Momenteel wordt de molen in Limburg gerestaureerd.  Deze wipwatermolen kwam uit 1830. Gelukkig waren de belangrijkste balken niet verwoest tijdens de brand. De Buitenwegse molen is een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de Westbroekse molen en ook van het gat dat de Buitenwegse molen heeft achtergelaten.

Stichting de Utrechtse molens is de eigenaar van de beide molens. Het beheer valt onder het Utrechts landschap. Op https://www.utrechtslandschap.nl/ is van alles te lezen over deze organisatie.

Groetjes Kuh Wak




0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.