Oorlogsgraven in Nijmegen # 5.264 van 365

Van Wijchen ben ik naar Nijmegen gegaan. Ik kwam terecht in het Goffertpark, waar ik een korte wandeling heb gemaakt. En in het Goffertpark kwam ik dit bord en de achtergelegen begraafplaats tegen.  Ondanks dat de 2e wereldoorlog al 73 jaar geleden is, vind ik het belangrijk om er aandacht aan te blijven besteden. Oorlog is vreselijk en we moeten er mee stoppen. Er gaan teveel onschuldige mensen dood vanwege het ego van sommige andere mensen.

Het Goffertpark is in 1935 als een werkverschaffingsproject aangelegd. Omdat al het werk daarom met de hand moest gebeuren, duurde het tot 1939 voor het park gereed was. De naam Goffert komt waarschijnlijk van 1 van de bewoners van een boerderij aan de rand van het park. Die was grof gebouwd en dat zou goffert zijn geworden in de spreektaal.

Op https://www.tracesofwar.nl/sights/584/Oorlogsbegraafplaats-van-het-Gemenebest-Jonkerbos.htm kunt u meer lezen over de begraafplaats. Ik kan het niet beter omschrijven.

Kijk ook op http://www.absolutefacts.nl/gelderland/nijmegen/begraafplaats-jonkerbosch.htm. Daar staat informatie over de tot stand koming van de Commonwealth War Graves Commission.  Zij zn ijnu verantwoordelijk voor de herdenking van 1.700.000 mannen en vrouwen van het Gemenebest in 145 landen over geheel de wereld.
De Commonwealth War Graves Commission bepaalde dat ieder slachtoffer individueel met naam herdacht moest worden door een opschrift op een monument. De grafstenen moeten eenvormig zijn en er mag geen onderscheid gemaakt worden omwille van militaire of burgerlijke rang, ras of geloof. Een uitzondering op deze regel vormen de Joden. Zij worden ook op Jonkerbosch niet met een kruis, maar met een davidster herdacht.

Ik vond mijn bezoek aan de begraafplaats zeer, zeer indrukwekkend. Buiten dat is het ook gewoon een mooie stille plek in Nijmegen. Mocht u eens in de buurt zijn, dan raad ik u aan om er even heen te gaan.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de begraafplaats en van het Goffertpark.

Opdat wij nooit vergeten!

Kuh Wak
Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.