Week 4 van 109500 woorden

Week 4 ging bijna geluidloos voorbij. Ik moest wel iets dieper graven voor inspiratie, maar daar heb ik in deze week flink mijn best voor gedaan. Zo wandelde ik met mijn nieuwe laarzen door de blubber, bedacht ik nieuwe hobbys voor het geval ik ooit tijd over heb en probeerde ik de geheimtaal van mijn dochtertje te ontrafelen. De foto van deze week hoort bij dee column over Noorderzon. Waar de draaimolen zo eng is dat zelfs de ouders een beetje op afstand blijven…

 

Hier is het overzicht van week 4:

22. Als ik toch eens tijd had

Als ik toch eens tijd had, dan ruimde ik het hele huis op. Alles aan de kant, overbodige rotzooi er uit. Dan stopte ik alle te kleine of te grote kleding voor de kids in verschillende dozen, op maat gesorteerd. Dan maakte ik een scheiding tussen onze zomer- en winterkleding en werd de kledingkast opnieuw ingedeeld.

Als ik toch eens tijd had, dan ging ik elke avond steevast om half 11 op bed, want dan had ik alles aan de kant. Dan bouwde ik met de beschrijving uit de 101 woonideeën een prachtige tuinkas. En dan betegelde ik de border zodat er een picknickbank met mooie bloembakken op kon staan. We aten elke dag een heerlijk uitgebreid gerecht met een zelf gemaakt toetje….

23. Kemphaantjes niet gewenst
“Hé, Mohammed, geef het groene garen eens door. Mijne is op en mijn gordijn is nog niet af, man”. “Even wachten, ” klinkt er vanuit de andere kant van het atelier, “Hier is nog wel een klos.” Hé man, super! Als ik nou ooit nog eens hier uit kom, dan maak ik dit dus ook voor mijn eigen huis!”.

“Jouw muurschildering is echt vet geworden swa, niets meer aan doen.” “Thanks, gelukkig kan ik deze cursus volgen, lekker afleiding en ik denk dat ik er de muren van mijn kamer ook eens mee ga opfleuren als dat mag!”

24. Is er een tolk in de zaal?
“Mama?” Mijn kleinste druif leert een beetje praten en vraagt daarom graag om aandacht. “Mama, dlie gtoto aaj knaput, Jijja kwene make!” Twee donkerbruine ogen kijken me vol verwachting aan. Op dit soort momenten weet ik niet zeker of mijn kleine meid wel Nederlands praat. Het klinkt als Zweeds, of misschien wel Russisch. Ik bedoel, ik doe mijn best, maar ik kan er dus echt niets van maken.

“Ze zegt dat de haar knuffel Aap kapot is en dat ze hem wil maken”, klinkt het met een zucht uit de woonkamer. “Dat snap je toch wel!” Op de een of andere manier begrijpt Vinnie alles wat Lyla zegt en heeft hij een soort tolkfunctie gekregen. “Dank je Vin,” zeg ik en wend me weer tot Lyla. “Geef maar aan Mama Lyla, dan gaan we hem meteen even maken.” Ze haalt haar aapje op en terwijl ze hem aan me geeft zegt ze: “Mama? Dli aaj Jijja magge dlinkellie, ja?”

25. Het mevrouwtje van de radio
Lang, lang geleden zat ik wekelijks achter de microfoon van Oogradio. Ik presenteerde het programma Oogsport, een prachtig programma wat werd gemaakt door een horde sportminded mannen met passie voor delen via de microfoon. En ik dus. Het enige meisje. Soms waren de mannen heel streng voor elkaar en zat ik snikkend bij de vergadering of het ook wat liever mocht allemaal. En soms waren ze streng voor mij. Maar meestal brachten ze me koffie, cola, chips en koekjes tijdens de uitzending. Leve de mannenmaatschappij!

Ik begon mijn carrière met het woord “KUT!!” live op de radio. Niet zo handig. Maar ik werd al snel beter. Alhoewel. Dat duurde toch nog wel een jaar of anderhalf denk ik….

26. 7 x noorderzonnig
Ik ben niet zo van de festivals, de valtifests en alles wat daar tussen past. Ik ben een Nolandsganger, en kom tijdens Euro Sonic / Noorderslag niet verder dan een per ongeluk bezoek aan Euro Sonic open air. Toch is er in Groningen één staartfeest waar ik bij moet zijn. En dat is Noorderzon.

Zodra ik ergens de term Noorderzon zie op duiken krijg ik kriebels in mijn buik. Het doet me denken aan super gave live muziek, lekker eten, gekke straatartiesten en mooi weer. Veel bekenden, een tapasbar met wijn aan het kinderplein en een draaimolen die er zo angstaanjagend uit ziet dat de ouders een klein beetje op afstand blijven….

27. Nature vs. nurture
Hoewel we eerder van alles voor onze kids besloten, zijn ze inmiddels zo groot dat ze zelluf van alles willen bepalen. Lyla mag dan twee jaar jonger zijn dan grote broer Vinnie, ook zij vindt het hoog tijd dat ze zelluf bepaald wat er gebeurd.

Zo beslist ze graag helemaal zelluf wat ze aan doet. In plaats van dat ik iets kies moet ik nu dus in overleg ’s ochtends. “Wil je deze trui meisje?” vroeg ik haar vanochtend en ik hield een gestreept truitje voor haar neus. “Nee!” zei ze heel resoluut. “Blauw!” En dat klopte, want de trui was inderdaad blauw. Een ander kleurtje dus maar proberen. “En deze?” vroeg ik, toen ik een roze exemplaar uit de kast had gehengeld. “Nee, nee.” Klonk het weer van boven mijn hoofd….

28. Een column van niks
Elke dag een column schrijven is een feestje. Vooral als je heel goed in je vel zit. Dan verschijnen de letters vanzelf op papier. Maar als het allemaal even tegen zit, dan wordt het iets lastiger. Dan type ik iets, wat helemaal nergens over gaat, en haal ik het gauw weer weg. Lang leve de deleteknop!

Omdat ik gisteren al merkte dat ik een beetje vastliep in mijn column, besloot ik alvast inspiratie op te snuiven voor vandaag. En waar doe je dat beter dan tijdens een lange wandeling naar huis? Ik stapte op de terug weg van de winkel veel te vroeg uit de bus en ging lopend verder. Ik hield mijn oren en ogen goed open om niets te missen zodat ik vandaag een geweldige column kon presenteren.

De vogeltjes floten, ik liep met mijn nieuwe laarzen door de blubber bij gebrek aan voetpad langs de busbaan en hield mijn laptoptas stijf onder mijn arm geklemd omdat ik bang was dat er iemand zou langs scheuren met een scooter en hem zou afpakken.

De volledige columns bestaan uit ongeveer 300 woorden en zijn te vinden op mijn weblog www.mamakimm.wordpress.com. Als je het leuk vindt kun je je daar aanmelden om mijn dagelijkse column in je mailbox te ontvangen. 

Tot volgende week! 

 
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.