weekbericht №18 DAG 209 – 215

Deze weekupdate wijd ik aan voelbare typografie. De aanleiding is mijn foto van afgelopen vrijdag (dag 213). Iedere ochtend neem ik een glas groentefruitsap (wortel duindoorn) van Natufood. Het is lekker en erg gezond voor je huid. Nu zag ik vrijdag dat er tekst op de fles staat. Ik werd benieuwd naar hoe het productieproces van een glazen fles met woorden erin verloopt.

De tekst ligt op de fles en is voelbaar als je eroverheen wrijft. Er staan niet alleen letters op, maar ook een symbool, namelijk een sterretje. De tekst die erop staat luidt: ‘0,7 – l REUTILISABLE * VdF * MEHRWEG 0,7 – l REUSABLE’. Aan die tekst kan ik aflezen dat het kringloopglas is.

In mijn zoektocht naar de toepassing van typografie in het productieproces van een glazen fles heb ik eigenlijk niet veel gevonden. Wel ben ik de sites van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam en het Museum Jan van der Togt in Amstelveen tegengekomen. Het lijken me leuke musea om te bezoeken, maar er staat geen informatie op die ik nu zoek.

De sites Stichting Kringloop Glas en Wikipedia bieden meer uitkomst. In de machinale productie van glasproducten wordt onderscheid gemaakt tussen technisch glas, vlakglas en verpakkingsglas. Mijn sapfles valt in de categorie verpakkingsglas. Verder wordt het mij te technisch en kan ik er nauwelijks een touw aan vastknopen. 

Kortom, hoe de typografie in de fles tot stand is gekomen weet ik niet. Eigenlijk hoopte ik op een mooi verhaal dat er mensen zijn die dat apart vormgeven en dat het een specialisatie is.

Dit alles doet me denken aan een ander productieproces waarbij tekst voelbaar is op een verpakking, namelijk braille op medicijndoosjes. 
In het verleden heb ik meegewerkt aan de totstandkoming van de tekst ‘Let op medicijn‘ in braille op verpakkingsmateriaal. Dat lijkt een eenvoudig proces, maar dat viel toch tegen. Als ziende kan ik geen braille lezen en voelen. Dat laatste is het belangrijkste. Komen de bolletjes wel goed genoeg omhoog zodat ze goed te voelen en te lezen zijn. Uiteindelijk heeft een blinde man van Sensis (nu Visio) geholpen om mijn tekortkoming te compenseren.

weekoverzicht18 
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.