Een jaar vol haiku’s

In het najaar 2011 nam ik me voor elke dag een haiku te schrijven, gewoon om mezelf elke dag enkele minuten nadenken te gunnen over dingetjes die me opvallen. Na twee weken was ik er al klaar mee, want het bleek een te zware opgave. De uitdaging bleef. Een jaar later, op 14 november, heb ik opnieuw moed gevat en ben ik met een nieuwe poging begonnen. Deze keer ben ik geslaagd: 365 dagen achter elkaar publiceerde ik op Twitter en Facebook een simpele observatie in drie regels van achtereenvolgens vijf, zeven en vijf lettergrepen. Nee, ik hield het zelfs 366 dagen vol.

 

De eerste dagen leek ik zowat in haiku’s te denken. Sommige dagen bedacht ik er drie, vier, vijf per dag; andere dagen moest ik ze echt uit mijn tenen halen. Ik ben blij dat het erop zit, maar af en toe zie ik situaties die om een haiku schreeuwen. Soms neem ik de moeite ze op te schrijven; meestal niet.

 

Zomaar een greep uit een jaar vol haiku’s:

 

Afgelegen huis / Siberië, Google Earth, / vind ik aandoenlijk

 

Een buizerd kantelt / de zon blinkt op zijn vleugels / god knipoogt naar me

 

Een landbouwsproeier / strooit water over gewas / en regenbogen

 

Waak voor obsessies / ik dacht vannacht alleen maar / in lettergrepen

 

 
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.