346/365 #kruidenweetjes – zonnebloem

De zonnebloem komt waarschijnlijk van oorsprong uit Peru en Mexico. Ze werden er vereerd, vooral door de Azteken, ze versierden er hun priesteressen mee. Ze maakten zelfs gouden zonnebloemen als sieraad. Ontdekkingsreizigers namen de zaden mee en nu zie je ze eigenlijk over de hele wereld. Ze heten ook niet voor niets zonnebloem, ze zien eruit als een zon, ze draaien hun gezichtje naar de zon, ze smaken zelfs zonnig. Pas als hun kopje naar beneden gaat hangen zijn de zaden rijp.

 

Leg de afgesneden bloemen nog een tijd op een koele luchtige plaats te drogen tot de zaden er makkelijk uit vallen.

Ze bevatten 40% olie van zeer goede kwaliteit.

Omdat de olie een neutrale smaak en geur heeft wordt het vaak als tafelolie gebruikt.

De olie van de tweede persing wordt gebruikt door de zeep- en kaarsindustrie.

De pulp wordt verwerkt in voer.

 

Indianenstammen maalden de geroosterde zaden tot meel, waarvan ze voedzame broden en koeken bakten. Omdat ze niet konden persen, kookten ze de halve zaden zodat de olie op het water kwam drijven en dan schepten ze dit af.

 

Geroosterde of gebakken pitten smaken naar noten, ze bevatten 25% proteïne. Het vliesje om de zaden kan een allergische reactie geven, dus beter is het deze eraf te halen.

Sterk geroosterde pitten zijn wel als surrogaatkoffie gebruikt.

pitten: maak een afkooksel van 25 gr pitten en 500 ml water en meng er wat honing door. Dit is dan een slijmlosmakende hoestdrank.

 

Lager op de steel vormen zich ook wel bloemknoppen die smaken als artisjokken en kunnen op dezelfde manier gegeten worden. Lekker met een dipsausje.

 

De bloembladeren worden wel gebruikt om stoffen geel te verven. De zaden geven een paarse en zwarte verf.

Uit de verse bloemblaadjes kun je een tinctuur bereiden die als middel tegen koorts toegepast kan worden. Vooral bij malaria, deze tinctuur schijnt zelfs nog te helpen als kinine niet meer helpt. Ook bij longkwalen met koorts zou het goed helpen. Tijdsduur voor bereiding van de tinctuur 10-20 dagen.

Van de bloemblaadjes kun je ook thee zetten 1:1 met lindebloesem ook om koorts te bestrijden.

 

Zonnebloemen worden gezien als symbolen van goed geluk.

Wilt je de waarheid over iets weten, slaap dan met een zonnebloem onder je kussen en de volgende dag, voordat de zon onder gaat, moet de waarheid aan je worden geopenbaard.

De olie wordt vaak gebruikt als een basis in magische oliën voor rituele doeleinden. Zo zou hij gebruikt zijn in een zalf waardoor je elfen kon zien.

De bloem wordt hier en daar ook als symbool gebruikt bij het zomerzonnewendefeest.
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.