347/365 #kruidenweetjes – komkommerkruid

Bernagie, komkommerplan, Boragie, Prikneuzen. Borago officinalis.

 

De plant komt waarschijnlijk van oorsprong ui Syrië, maar groeit intussen over heel Europa en zelfs Amerika. In het wild komt hij hier zelden voor. Maar gekweekt staat hij in menige tuin. Iedereen kent ze met blauwe bloemen, maar soms zijn er met gele of rode, maar meestal zijn ze hemelsblauw.

 

De naam komkommerplant is nogal duidelijk, hij smaakt naar komkommer. De naam Borago komt van het Arabische aborag (vader van het zweet), wat op de zweetdrijvende kracht duidt of van borra (kort haar) en cor ago (hartopwekkend. Hieruit blijkt dat het hartversterkend is.

Nog een leuke bijnaam is ‘beschaamde meisjes’ In West-Vlaanderen noemen ze het zo omdat de bloemen met hun kopjes naar beneden hangen. Andere bijnamen zijn: prikneusje, nachtlichtjes, blaubekje, nachtpitje, komkommerbloem.

 

In de 17e eeuw al in trek in de Franse ( of ook wel formele) kruidentuin.

 

Blad: Een slap aftreksel van de bladeren, gebruikt als een kompres of oogbadje, is erg goed bij geïrriteerde ogen. Het verzacht en reinigt de ogen en zijn licht antiseptisch zodat het de genezing bevordert.

Een infusie van de bladeren verzacht een ontstoken keel en neusslijmvlies. Leg je een blad in de mond dan geeft dit ook een verkoelend effect.

Een stoombad geeft ook verlichting bij bronchitis.

Het kan ook gebruikt worden voor het reinigen van de huid, vooral bij ontstekingen. Gebruik het echter de 1e keer met mate, want het kan ook huidirritaties geven. Fijngewreven bladeren kunnen ook gebruikt worden bij kneuzing, blauwe plek of zwelling.

Bladeren kun je drogen en later gebruiken, maar doordat het een plant is met veel vocht gaat het niet makkelijk.

Jonge bladeren zijn gesnipperd lekker door de salade of kruidenboter. Wat grotere bladeren tot ca. 15 cm smaken lekker als bladgroente gekookt.. Of snipper het eens over een gebakken ei of gebakken aardappelen.

Vers gehakt blad, toegevoegd aan melk is een uitstekend middel tegen nervositeit, zwaarmoedigheid, hartkloppingen, maar ook bij reuma, hoest en nierontsteking wordt dit kruid gebruikt. Ook bij mazelen werkt het goed.

 

Bloemen kun je invriezen en met ijsklontje en al gebruiken in een glas fris, staat zo gezellig.

Je kunt het ook door de salade doen, want de bloemen zijn eetbaar.

Je kunt ze ook gebruiken om door een potpourri te doen.

Je kunt de bloemen en blad ook een tijdje in wijn laten weken en zo je eigen kruidige wijn maken. Of Je kan de bloemetjes ook in azijn doen, dan krijg je een soort komkommerazijn die blauw van kleur wordt. Als je daar dan zelf dressings mee maakt, geeft dat wel een ‘spannend’ effect (blauwe mayonaise bijvoorbeeld).

Je kunt de bloemen ook versuikeren. Zo blijven ze zelfs langer houdbaar en dan gebruiken voor op taart of cake.

 

Jonge takjes zijn lekker in bowl, vruchtensappen, cider, ijsthee en wijn. De blauwe bloemen worden ook nog gebruikt om vloeistoffen, bijvoorbeeld azijn, blauw te kleuren.

 

Door de ietwat ziltige bijsmaak, die vooral veroorzaakt wordt door het kleverige sap dat door een zouthoudend plantenslijm gevormd wordt, is bernagie erg geschikt voor de natriumarme (zoutarme) keuken.

 

Bernagie heeft een stimulerende werking op de vorming van adrenaline. Door de rijkdom aan kalium, calcium en andere stoffen is het een goed tonicum dat tevens bloedzuiverend werkt.

 

Vroeger was het een gebruik om de eerste groene haring op te dienen met een bernagiebloem in zijn bek.

 

Wil je een mooie droom hebben dan moet je deze bloemen in een vaasje naast je bed zetten.
4

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

4

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.