349/365 #kruidenweetjes – sering

De sering is weer zo’n plant die je niet in de kruidenboeken tegenkomt, je kunt er echter veel mee doen. Hier zijn wat leuke weetjes erover.

 

Menigeen heeft zijn neus er wel eens ingestoken, heerlijk ruiken de bloemen van de sering. Ze zijn er in vele kleuren. Vanwege hun geur worden ze veel gebruikt in potpourri’s reukbollen en geurkussentjes.

Van de bloemen kun je een lekker geurende parfum of eau-de-toilette maken zie kruidenweetje 206.

Van de bloemen wordt olie gemaakt die gebruik wordt in de parfumindustrie.

 

Je kunt de bloemen ook frituren net als de vlierbloesem en zo als lekkernij eten.

 

Wat je ook kunt doen is de bloemen gebruiken om er limonade mee te maken, lekker geurend en smakend. Zet hiervoor de bloemen 24 uur in het water en drink het dan lauw of gekoeld.

 

De bloemen zijn ook heel geschikt om ze te besuikeren en zo te eten of als garnering voor taart en cake te gebruiken.

 

Het blad van de sering zou koortswerend en pijnstillend zijn. Verder is het mondwater – tonisch, algemeen – verfstof –   wormdrijvend. Wordt in de homeopathie gebruikt als: aansterkend, kalmerend, koortswerend, lichte slechte hartwerking, vermoeidheid, storingen in de kransslagaderen en analgetisch(ongevoelig) tegen zenuwpijnen. De gebruikte delen zijn dan: de bladeren, de jonge bast en de vruchten.

 

De plant wordt echter niet meer in de huis en tuin keuken gebruikt, maar alleen medisch gebruikt omdat het licht giftig zou zijn. Bij teveel kan men misselijk worden.

Men kan nog wel een zalf bereiden op basis van olijfolie en gebruiken voor lichte reumatische aandoeningen, oa ook ischias.

 

In de homeopathie en bij bachbloesem- en aromatherapie wordt hij echter nog veel gebruikt.

Het is toch wel heel apart dat juist het Lelietje-van-dalen, de Meidoorn en de Sering ieder met hun eigen unieke geur alle drie op het hart en de bloedsomloop werken.

 

Ongeveer 30 jaar geleden ontdekten Franse kruidkundigen dat de bladknoppen van de sering stoffen bevatten die een specifieke uitwerking hebben op de doorbloeding van de hartspier en daar werd na een gedegen onderzoek een preparaat uit bereidt. In het voorjaar als de bladknoppen van de sering gaan zwellen worden ze geplukt en in een mengsel van alcohol en glycerol gezet en na 3 tot 4 weken trekken ontstaat er een tinctuur die men Gemmo-glycerine-maceraat noemt. Gemmo is het Latijnse woord voor knop. Dit middel is bij apotheken en drogisterijen te koop onder de naam Syringa vulgaris gemmo, glycerine maceraat.

Nervositeit, stress en een verhoogde adrenalinewerking kunnen bij daarvoor gevoelige mensen nare hartkramp en pijn op de borst gevoelens veroorzaken zonder een echt aantoonbare cardiologische afwijking. Het gebruik van Syringa vulgaris gemmo, zonodig gecombineerd met Crataegus oxycantha (Meidoorn) tinctuur is dikwijls een helend en goed werkend middel. Maar doe dit niet zomaar gebruiken en alleen in overleg met de arts of cardioloog.

 

Een tinctuur van sering zou adstringerend zijn en reinigend werken op het lymfestelsel in een dosering van 2-3 pipetjes per dag, maar ik kon niet achterhalen of dit van de bloem of het blad gemaakt was.

 

Sering is familie van de olijfboom.

 

De sering staat symbool voor onschuld en reinheid

 

In sommige streken wordt hij wel Sint-Jorisbloem genoemd.

 

De Syringa villosa is afkomstig uit Tibet en N. China en is in 1880 beschreven. Wordt 3-4m hoog.

Was in Tibet een heilige boom, een boedhaboom. Op zijn bast en bladeren maken de pelgrims boeddhistische formules en tekenen er boedhabeelden op.

 

Van de sering kunnen ook fluiten gemaakt worden. Als in het voorjaar het sap in de struik stroomt dan komen de kinderen en die snijden passende twijgen af kloppen op de bast waarna ze het hout lozen en maken hier hun pijpen en fluiten van.

 

Het is een ongeluksbloem, een resultaat van zijn purperen kleur, de kleur van de rouwenden. Een oude spreuk verklaart dat zij die een sering dragen nooit een trouwring zullen dragen. Een tak van de sering naar een geliefde sturen is een vriendelijke manier om te vertellen dat de verkering uit is.

 

Bron oa http://annpostma.wordpress.com/2009/05/01/de-bloeiende-sering/; www.volkoomen.nl
10

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

10

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

  1. linda zegt

    kan je van seringen(bloem) azijn maken?

    mvg Linda

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.