350/365 #kruidenweetjes – ananas

De ananas (Ananas comosus) is een tropische plant, oorspronkelijk afkomstig uit Brazilië, Bolivia en Paraguay. Tegenwoordig komt hij ook uit de Filipijnen en Thailand.

Ananas is een woord uit het Tupi, de taal van de Tupi-indianen en betekent uitmuntende vrucht

De ananas is rijk aan vitaminen zoals: bètacaroteen, vitamine E en mineralen zoals: kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, zink en jodium.

De kern van de ananas bevat kinine.

 

Gebruikt deel: Vrucht

Een ontstekingsremmend en urine drijvend middel , dat een tonicum voor de spijsvertering vormt dat rijk is aan nutriënten.

Ananas is rijk aan het enzym bromeline, dat de spijsvertering stimuleert en zo voldoende geschikt is bij indigestie en gastritis. Het bevordert de eiwitvertering. Deze stof zit voornamelijk in de steel.

De vrucht is ook urinedrijvend en reinigend en kan van nut zijn bij artritis en jicht en urinestenen.

Ze is voedzaam,rijk aan mineralen en een nuttig voedingsmiddel , voor wie met bloedarmoede door ijzergebrek kampt en in de perioden van zwakte en herstel.

Gorgelen met het sap is een goed middeltje tegen keelpijn. Werkt verder slijmverdunnend bij bronchitis en bijholte-ontsteking.

 

Het drinken van een glas ananassap voor de maaltijden kan een trage vertering stimuleren. Omdat het de vertering van eiwitten bevordert. Het zorgt er ook voor dat de vitamine B12 beter wordt opgenomen in het lichaam.

Om dezelfde reden word het soms aangeraden als afslankmiddel:

De Franse kruidkundige Jean Valnet beveelt aan drie dagen lang telkens twee gegrilde lamskoteletten, en grote schijven verse ananas voor de lunch en avondmaal te eten. En 2 liter koolzuurloos bronwater(plat water) te drinken- het zou het ideale snel-afslank dieet zijn.

Verder is ananas goed tegen hoge bloeddruk, schildkliervergroting, jicht, lintworm en zou ook nog goed zijn tegen grauwe staar.

 

Bromeline werkt alleen op het spijsverteringskanaal: de stof word niet in grote mate geabsorbeerd en schaad dus de lever niet.

Uitwendig toegepast kan ananas moes nuttig zijn op zweren en langzaam helende wonden, terwijl het sap een tonifiserend huidmiddel is.

Bromiline gaat het klonteren van bloedplaatjes tegen en lost het eiwit op (fibrine) dat aan de vorming van bloedstolsels bijdraagt.

NB verse ananas bevat te weinig therapeutische hoeveelheid bromeline.

Let op:

Het kan de werking van sommige antibiotica versterken door de bromeline.

Gebruik geen bromelinesupplementen als je allergisch bent voor ananas.

Bromeline werkt bloedverdunnend en mag niet worden gebruikt door mensen die bloedverdunners krijgen, dus ook oppassen met sap drinken en eten van ananas.

 

Apart: ananas-aardbei:

Een witte aardbei, kleiner dan een gewone aardbei en met een fris-zure smaak die sommige mensen aan ananas doet denken; dat is de omschrijving van de pineberry, in Nederland beter bekend als de ananas-aardbei. De pineberry is geen genetische manipulatie van een aardbei en een ananas, maar echt een 100% aardbei.

Ik vind hem erg lekker.

 

Er is een mooie Philipijnse legende over de ananas, leuk om te lezen  http://www.philsites.net/folklore/stories/legend9.html

of lees een gedicht van Drs.P http://letras.com/drs-p/1312323/

 

Bron oa: http://www.wiccajira.be/huishoudheelmeesters.htm; wikipedia; Geneeskrachtige kruiden.
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.