352/365 #kruidenweetjes – zoet voor diabetici

Regelmatig krijg ik te horen, “Heb je geen recept voor diabetici, er zit overal suiker in?”. Nou eigenlijk niet, ik heb geen recepten zonder suiker. Wat ik wel heb is zoete planten die diabetici kunnen gebruiken.

Hoe zit dat. Nou alle lipbloemige planten bevatten het stofje inuline, een licht zoete, kracht gevende stof die de bloedsuikerspiegel niet verhoogt. Vele daarvan zijn eetbaar en groeien in de tuin of in het wild.

Inuline mag niet verward worden met insuline, het hormoon dat in de alvleesklier wordt gemaakt.

Inuline is een koolhydraat zoals zetmeel, cellulose en pectine.

Inuline heeft zijn naam te danken aan de belangrijke drager ervan, de alant (Inula jelenium) en wordt bovendien alantine, dahline, helenine, menyanthinem syantherine en sinistrine genoemd.

Voor diabetici is dus van belang dat inuline een zoetstof is die de bloedsuikerspiegel niet verhoogt.

 

De meeste inulinehoudende planten zijn een beetje in de vergetelheid geraakt zoals de dahliaknol, zilverdistel, grote klis, wilde cichorei, zonnebloem, mariadistel, gele morgenster en vele andere.

Veelgevraagd en geliefd en niet alleen bij diabetici, zijn vandaag de dag de artisjok en de aardpeer. Ook de paardenbloemsalade komt steeds meer in trek. Verder zit het ook in de schorseneer.

 

Bij de artisjok zit inuline vooral in de gerijpte vrucht. Maar ook de wortel bevat deze stof.

In Frankrijk bereidt men uit de wortel een kruidig bruin sap dat onder de naam ‘pianto’ in de handel is. Het is een beetje maggi-achtig, ideaal voor het kruiden van iets.

 

Voor de opkomst van de aardappel werden er dahliaknollen gegeten. Ze zijn goed te gebruiken in soep, of gebakken zoals aardappels of als bestanddeel van gegratineerde gerechten.

Rauw geraspt met een uitje is het lekker als rauwkostsalade. Om te voorkomen dat ze bruin worden dan even van te voren in azijnwater leggen.

 

De zilverdistel (zie foto) werd in 1555 beschreven door Conradt Gesner: Zijn vlezige knoppen dienen ons na verwijdering van het zaad en de bloemkelk tot een voortreffelijke maaltijd. Let er wel op dat deze plant in het wild beschermd is.

 

Inuline is bovendien ook nog eens een prebiotica. Prebiotica zijn stoffen die onverteerbaar zijn en onveranderd in de dikke darm aankomen. Daar stimuleren ze selectief de groei en activiteit van (goede) bacteriën in de dikke darm. Deze bacteriën zetten de darmen in beweging en zijn daardoor belangrijk voor een goede stoelgang, Verder produceren deze bacteriën onder andere B-vitamines, maar ook stoffen die de darmwand voeden. Prebiotica werken daardoor iets anders op de darm dan probiotica.

Vezelrijke voedingsmiddelen kunnen de klachten van een prikkelbare darm verminderen. Onder de wateroplosbare vezels valt onder andere inuline.

 

Inuline is als poeder verkrijgbaar en dus te gebruiken als zoetmiddel.

 

Note: Het is niet zo dat diabetici geen suiker mogen hebben, maar ze moeten er mee oppassen. Omdat inuline het onder de koolhydraten valt moeten diabetici hier ook niet te veel van nemen als geïsoleerde stof, dus in poedervorm.
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.