355/365 #kruidenweetjes – munt

Munt, er zijn wel 25 soorten munt en met alle kruisingen erbij zijn er meer dan 100 variëteiten.

Je hebt allereerst wat iedereen de Marokkaanse munt noemt. Dit is de groene munt en komt van oorsprong uit Zuid-Europa. Aangezien iedereen deze kent wil ik het hier juist niet over hebben. Het is ook niet mogelijk om over al die soorten iets te vertellen. Het wordt dus een kruidenweetje zoals jullie van mij gewend zijn. Leuke feiten die je niet altijd in de kruidenboeken tegenkomt.

 

Munt kan goed in cosmetica gebruikt worden, de blaadjes zijn antiseptisch, helend en reinigend.

Kauwen op pepermuntblaadjes helpt tegen kiespijn.

Alle muntsoorten zijn goed te gebruiken in potpourri’s en kruidenkussentjes.

Een aftreksel van een muntsoort bij het laatste spoelwater van de was, zorgt voor een lekkere frisse geur die vooral in de zomer erg lekker is. De geur houdt tevens insecten uit de slaapkamer. Er is ook een pepermunt met citroengeur die hier ook erg geschikt voor is.

Pepermunt is een kruising van groene munt met watermunt.

Pepermunt kan een lichte transpiratie veroorzaken en zo koorts verzachten.

Bij hevige menstruatiepijn wil een kopje pepermuntthee dit nog wel eens verzachten.

Heb je een gal aanval neem dan wat pepermunt dat zal de gal verminderen.

Het helpt ook om een goede maaltijd te verteren, vandaar het pepermuntje na de maaltijd bij een restaurant.

Muntsoorten zijn niet goed te combineren met andere kruiden. Het is wel verrukkelijk in combinatie met chocola.

Het is heel leuk om een lichtgroene kaars in te smeren met pepermuntolie en wat blaadjes aan de buitenkant te plakken. Dan ruikt bij het gebruik ervan de kamer lekker.

Hier nog een goede tip voor mensen met reuma aan de handen. Maak een sterk afkooksel van pepermunt. Doe dit in een kom of teil en laat het afkoelen tot het handwarm is en ga er dan 5-10 minuten ontspannen met je handen inzitten.

De Engelse zeelieden kwamen op het idee om bij lange zeereizen hun drinkwater beter vers te houden met muntbladeren. Op die manier zou trouwens ook de kwaliteit van het water van snijbloemen kunnen worden verbeterd.

In het Maasgebied komt een muntsoort voor, de Polei, hij lijkt op de pepermunt en werd door de Romeinen al gebruikt tegen vlooien en muggenbeten. Ook mieren gaan ervan op de vlucht.

Een aftreksel van watermunt op je huisdier helpt ook tegen vlooien.

Er zijn zelfs muntsoorten die naar appel of ananas smaken.

Watermunt, ook wel kruizemunt genoemd, wordt gebruikt in de biologisch-dynamische landbouw om mieren en zo ook bladluis tegen te gaan.

 

Magisch: Alle muntsoorten zijn door hun geur de duivel weren, het verdrijft boosaardigheid en geeft  bescherming vooral op reis.

Een Engels “groen tovermiddel” tegen alle kwaad zou volgens zeggen verschillende muntsoorten bevatten. Het volksgeloof zei dat wie op Sint Jan (24 juni) een bloeiende munt vond, eeuwig geluk zou ontvangen.

Het schijnt dat een paar blaadjes munt in je portemonnee je voorspoed en rijkdom zou brengen.

 

Tandpoeder

Rooster een sneetje brood tot die door-en-door verkoold is. Wrijf de boterham fijn met een snufje zout en een eetlepel gedroogde pepermunt. Wrijf het mengsel over de tanden en spoel het verder met kruidenwater van bijvoorbeeld rozemarijn.

 

Muntsiroop

Voor 1 liter muntsiroop heb je nodig: 1/2 liter water, bosje verse munt, 1 kg suiker, 1 uitgeperste citroen, 1 uitgeperste sinaasappel.

Breng 1/4 liter water aan de kook. Was de munt, schud het water eruit, leg de munt in een schaal of pan. Giet het kokende water erover. Laat alles afgedekt drie dagen staan. Zeef dan de munt eruit en laat het goed uitlekken.

Breng weer 1/4 liter water aan de kook, los de suiker erin op en laat het afkoelen. Doe de citroensap erbij en vervolgens het muntaftreksel. Spoel flessen om met hete soda en doe de siroop hierin. Sluit de flessen goed af.

Om er limonade van te maken leng je aan met bronwater.Je kunt het ook serveren bij ijs.

 

Let op:

Geef geen pepermunt aan zuigelingen en kleine kinderen, de maag kan de menthol nog niet goed verdragen. Sterke aftreksel zelfs niet onder de 12 jaar. Voor zogende moeders, kijk uit het kan de melkproductie verminderen.
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.