357/365 #kruidenweetjes – sint-janskruid

Er zijn vele legendes en sagen rond dit plantje, hier zijn er een paar van.

 

Hoe Sint-Janskruid aan zijn naam en gaatjes komt.

Het sint-janskruid bloeit rond de langste dag van het jaar, als de dagen lang en de nachten kort zijn. Het is een bekend geneeskrachtig kruidenplantje. Maria Magdalena heeft de basis gelegd voor het succes van dit wondermiddel. Hoe dat zo gekomen is, verhaalt deze christelijke legende, luister:

Maria Magdalena stond onder het kruis van de stervende Jezus en zag druppels bloed omlaag vallen. “Kijk,” zei ze met tranen in haar ogen “zelfs de bloemen vangen het kostbare bloed van Jezus op in hun knoppen om niets van Zijn erfenis verloren te laten gaan.” Na de begrafenis en herrijzenis groef ze de plantjes op die de druppels hadden opgevangen en nam ze mee naar huis. In haar tuin verzorgde ze de plantjes zo goed, dat ze zich voorspoedig ontwikkelden en vermeerderden. Als ze de knoppen uitperste kwam er donkerrood sap uit, het kostbare bloed dat de plant bewaarde. Deze rode druppels bleken sterk geneeskrachtig te zijn met hun warmte gevende eigenschappen en al snel verspreidde zich het gerucht dat Maria Magdalena geneeskrachtige kruiden in haar tuin kweekte. De mensen vroegen haar om zaad en stekken van het plantje. Het werd een geliefd kruid.

De duivel zag met lede ogen aan dat het kruidenplantje steeds populairder werd en bedacht een plan om hieraan een einde te maken. Op een dag kwam de duivel naar de tuin van Maria Magdalena met een grote bos distels in zijn klauwen. Hij sloeg de plantjes met de stekelige distelbladeren tot moes en schreeuwde: “Vernietigen zal ik ze, uitroeien tot het laatste exemplaar!”

Johannes sloeg dit alles gade vanuit de hemel en stuurde in razende vaart een engel naar de aarde om het heilige, geneeskrachtige kruid voor de ondergang te behoeden. De engel joeg de duivel weg met zijn eigen bos distels en riep: “Blijf van deze planten af! Deze bloemen zijn heilig, want ze dragen het bloed van Jezus in zich. Zij zullen de mensen helpen die warmte nodig hebben voor hun genezing.”  Uit dankbaarheid voor de redding van dit waardevolle kruidenplantje is het genoemd naar zijn beschermheilige: sint-janskruid.

Hoe weten we dat dit verhaal op waarheid berust? Als u de knop van de bloem uitdrukt, komt er een paarsrood sap te voorschijn, dat warmte gevende olie bevat. Als u een blaadje plukt en deze tegen het licht houdt, ziet u nu nog de gaatjes die de duivel erin heeft geslagen. Bron: http://natuurverhalen.nl/

 

Er zijn vele verhalen over dit kruid. Bovenstaand verhaal is uit de Middeleeuwen. Later werd dit verhaal ook gekoppeld aan het perzikkruid.

Voordat het de naam sint-janskruid had werd dit plantje aan andere oorsprongen toebedeeld en aanbeden op 21 juni tijdens de zonnewende.

 

Het zou het bloed van Johannes de doper zijn. Van het bloed dat op een plant druppelde bij zijn onthoofding.

 

De Germanen geloofden dat het door het bloed van hun God Baldr, god van de natuur, van de zomer en van het licht was.

 

Ook het bloed van Wodan kan het zijn, toen hij door een everzwijn werd verwondt.

 

Ben je nog ongehuwd, pluk dan op 23 juni een bos van dit kruid en hang het boven je bed. Is het de volgende dag nog precies hetzelfde dan ben je binnen een jaar getrouwd.

 

Sint-janskransen worden gemaakt om de duivel en duivelsweer (onweer) af te wenden. 

 

Het kan je zelfs van een liefdesbetovering afhelpen volgens dit verhaal: Er zou eens een schrijnwerker behekst zijn geweest door een een jonge vrouw, waardoor hij tegen zijn wil verliefd op haar geworden was. Zijn moeder wist raad. Ze kocht een paar nieuwe schoenen voor hem en legde daarin sint-janskruid. Op deze schoenen liep de jongeman snel en haast zonder onderbrekingen naar het dorp. Nadat hij daar gearriveerd was en enigszins afgekoeld was, kocht hij een volle kan witbier, goot het in zijn rechterschoen en dronk deze snel leeg. Dat hielp: hij kon van toen af aan het meisje niet meer luchten of zien en wilde niet eens haar naam meer horen. Bron: Heksenkruiden en toverplanten.
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.