362/365 #kruidenweetjes – lobelia

Je ziet op het ogenblik weer overal. Ze zijn er volop de campanulasoorten oftewel klokjesbloemen. Prachtig als borderplant, in een hangmandje of plantenbak. Maar zoals jullie van mij gewend zijn kun je er natuurlijk ook meer mee doen.

Ik kwam hem tegen in een oud kruidenboek en ben eens verder gaan zoeken.

 

Lobelia is een geslacht van kruidachtige planten uit de klokjesfamilie (Campanulaceae). Het geslacht telt rond de 200 soorten. Het geslacht is genoemd naar Matthias de l’Obel.

Ze worden allemaal bestempeld als zijnde giftig omdat:  Lobelia’s bevatten een giftig wit melksap, dat ook op de menselijke huid irritatie kan veroorzaken.

Nu kan ik niet over alle 200 soorten iets vertellen maar wel over de Lobelia inflata.

 

Veel van wat we nu weten over deze plant hebben we te danken aan De zoon van een arme en ongeletterde boer uit Alstead, New Hampshire, Samuel Thomson [1769-1843], een onorthodoxe kruidendokter, bracht lobelia in algemeen gebruik als medicinaal middel.

 

Het kan als thee ingezet worden tegen waterzucht en bronchitis, maar wel uitkijken dat er geen melksap bij komt. Meestal wordt de thee ingezet als braakmiddel. Het is bekend dat de Shoshones dit al deden.

 

Een tinctuur, let op niet meer dan 1-3 mg per dag,  van het kruid kan wel ingezet worden bij hoest, astma, kinkhoest en bronchitis.

 

Als kruid wordt het ook in astmasigaretten gebruikt. Ik schreef eerder al over de tabaksplant, dit is eigenlijk een neefje ervan. De oorspronkelijke indianen van Noord-Amerika gebruikten Lobelia voor het behandelen van ademhalingsproblemen en spierstoornissen. Omdat het eenzelfde effect geeft als nicotine werd het wel gebruikt om van het roken af te komen. De Cherokee pureerden de wortels van lobelia en gebruikte ze als een kompres voor pijn in het lichaam. De Iroquois ook de wortel, om geslachtsziekten, zweren, en been zweren te behandelen. De Crow gebruikt de plant in religieuze ceremonies.

 

Als krampwerend of krampstillend werd het door de indianen wel gebruikt bij het baren van kinderen.

 

LET OP: Bij gebruik van lobelia moet ik er toch wel op wijzen dat er geringe dosis gebruikt moet worden, want er zijn vele bijverschijnselen die tot zeer ernstig kunnen zijn zoals: overvloedig zweten, misselijkheid, braken, diarree, tremoren, snelle hartslag, verwardheid, convulsies, hypothermie of snelle temperatuurdaling, coma en mogelijk zelfs de dood. Ook niet gebruiken bij zwangerschap en tijdens borstvoeding.

 

De plant heeft trouwens door zijn verschillende gebruiken ook vele bijnamen gekregen zoals pukeweed, gezwollen lobelia, indiaanse tabak, Blaas-pod lobelia (vorm van zaadjes)

 

Lobelia siphilitica werd als geneesmiddel tegen syfilis beschouwd. De plant dankt zelfs zijn naam eraan. De wortels hiervan hebben ook een gunstige werking bij waterzucht, diarree en dysenterie, ook tegen astmatische bronchitis en verkrampingen werkt hij goed.

 

Met een lobelia in je tuin heb je veel vlinders. Het is ook een waardplant voor rupsen, maar ja dat moet je er even bijnemen om mooie vlinders te krijgen.

 

bron oa http://www.herballegacy.com/King_History.html, Geneeskrachtige kruiden, wikipedia, kruiden encyclopedie.
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.