363/365 #kruidenweetjes – Zeeuwse knoop

Bij een Zeeuwse knoop moet iedereen denken aan een knoop of een onderdeel van een Zeeuwse hoofdkap. Helaas voor die mensen, maar het gaat hier om een plant, de Astrantia major. De plant wordt ook wel ook wel groot sterrenscherm genoemd. Als je de bloem ziet snap je wel dat die als voorbeeld heeft gediend voor de Zeeuwse knopen aan het hoofddeksel.

Astrantia is afgeleid van “aster” dat is Latijn voor ster.

 

Nu komt het vreemde, de plant komt van nature niet eens in Nederland voor. Hij komt oorspronkelijk uit het midden en oosten van Europa voor.

 

De naam in andere talen is Engels: Great Masterwort: de naam zou afgeleid zijn van magister: master of healing plants = meester der genezende planten. In het Duits: Große Sterndolde en in het  Frans: Grande astrance, Spaans: Sanícula hembra, Pools: Jarzmianka większa. Oude namen voor de plant zijn zwarte meesterwortel en sanikel wijfje

De aanduiding ‘groot’ in deze namen slaat op de hoogte, niet op de afmeting van de bloemen. Hij wordt ongeveer een meter hoog.

 

De wortelstok en het kruid worden tot op vandaag in de volksgeneeskunde gebruikt als maagversterkend middel. Stoffen in de plant werken gunstig op de afscheiding van maagsappen en worden bijvoorbeeld in poedervorm ingenomen. Wordt ook gebruikt als eetlustopwekkend middel.

 

Een oud gezegde is: De wortel van masterwort is “hotter than pepper”. Een plant van Mars.

Zo werd het vroeger gebruikt. (Dodonaeus) ‘Dit ons zwart nieskruid komt van krachten met hetgeen dat van Dioscorides beschreven is voldoende overeen want zeer vele goed ervaren en zeer geleerde mannen van Hoogduitsland betuigen dat de wortels van dat kruid alle zwarte melancholische en ook andere vochtigheden uit het lijf verjagen kunnen, gemerkt dat ze schrijven met de wortels van het gewas vele mensen genezen te hebben die met verschillende gebreken gekweld waren die hun oorsprong van de melancholische en diergelijke zwarte vochtigheden genomen hadden.

 

Conradus Gesnerus die dit kruid Astrantia nigra of Schwertz Astrenz noemt bekent in een brief die hij aan Adolphus Oceo zendt dat het een kracht heeft om de buik week te maken bijna als het wit nieskruid zoals hij zelf eerst ondervonden en onderzocht zegt te hebben, doch dat het niet zo sterk of geweldig werkt, maar veel zachter is’.

 

Overdosering kan tot vergiftigingsverschijnselen leiden.

 

De plant wordt meestal bestoven door kevers.

 

Bron oa wikipedia, volkoomen.nl,
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.