365/365 #kruidenweetjes – vergeet-me-niet

Het geslacht Vergeet-mij-nietje (Myosotis) telt enkele dozijnen soorten. De naam Myosotis komt van het Grieks en betekent muis-oortje (mus + otis).

 

Moeras-vergeet-mij-nietje. Men noemt de Myosotis palustris ook wel Schapengal, Slootbloempjes, Stijfselbloempjes of Watermuizeoor. Van deze plant kunnen de bladeren en bloeiende toppen gebruikt worden.

De bloemetjes kun je van alle soorten wel eten en staan heel leuk in een salade of als versiering op gebak.

 

Deze bloem is verbonden met romantiek en tragiek en werd vaak door vrouwen gedragen als teken van trouw en oneindige liefde.

 

Er zijn verschillende verhalen over hoe het plantje aan haar naam is gekomen.

In de middeleeuwen waren eens een ridder en zijn geliefde langs een rivier aan het wandelen. Bij het plukken van een bosje bloemen viel hij door de zwaarte van zijn harnas in het water. Terwijl hij verdronk gooide hij het bosje bloemen naar zijn geliefde en riep “Vergeet mij niet”.

 

Toen de planten werden geschapen kregen ze van God niet alleen een vorm, een geur en een kleur, maar ook een naam. Onder de nieuwe planten was ook een lief, klein, blauw bloemetje met een prachtig geel hartje. Onder de indruk van alle gebeurtenissen bij de Schepping keek ze met grote ogen rond hoe alle planten een naam kregen en vergat op te letten. Toen alle planten een naam hadden gekregen, was ze haar eigen naam vergeten.”Weet jij hoe ik heet?” vroeg ze aan alle grote en kleine planten, “ik ben mijn naam vergeten”. Maar geen enkele plant kon het haar vertellen.Na lang aarzelen ging ze tenslotte naar de Schepper en zei: “Ik ben een beetje dom, ik ben mijn naam vergeten. Hoe heet ik?” Deze keek haar hoofdschuddend aan en antwoordde slechts met drie woorden: “Vergeet mij niet!” Beschaamd kroop het plantje weg, tussen het hoge gras. En daar staat ze vandaag de dag nog steeds. Altijd steekt ze haar blauwe kopje tussen de begroeiing uit. En als iemand vraagt hoe ze heet, antwoord ze nog altijd beschroomd: “vergeet mij niet”. En dat is een naam die iedereen kan onthouden, want het vergeet-mij-nietje is een plantje dat bijna iedereen van naam kent.

 

Een variant hierop is dat Adam vergat haar een naam te geven en omdat hij zichzelf zo dom vond noemde hij haar Vergeet-me-niet opdat niemand ooit nog haar naam zou vergeten.

 

Het zou ook nog ontstaan zijn uit de tranen van een meisje bij het afscheid van haar verloofde.

 

Het schijnt dat koning Henry IV de bloem als lijfbloem aannam toe hij verbannen werd. Zijn volgelingen namen dit over en noemden het vergeet-me-niet.

 

Het leukst verhaal vind ik die waarom het overal op de wereld voorkomt. Er zat een engel voor de gesloten hemelpoort te huilen, hij mocht er niet in omdat hij verliefd was op een meisje op aarde. Hij mocht er pas weer in als het meisje in alle hoeken van de wereld vergeet-me-nietjes had gezaaid. De andere engelen hadden hier meelij mee en hielpen het meisje haar taak te volbrengen. Zo komt het dat je het plantje overal tegenkomt en de engel? Die mocht samen met zijn geliefde de hemel in.

 

Er is ook nog een volksgeloof dat zegt dat op de plek waar het vergeet-me-nietje groeit een schat ligt begraven.

 

De grieken noemden dit kruid Hierakion oftewel heilig kruid daar het blinde mensen ziende mensen kon maken. Het kruid is in ieder geval goed voor oogspoelingen.

 

De bloemen werden vroeger wel gebruikt om het waswater te kleuren, vandaar de bijnaam stijfselbloemetje.

 

Als je over deze bloem droomt, betekend het dat er iemand van je houdt en als de bloem in je droom aan iemand wordt gegeven, betekend dat dat er iemand komt om je te troosten.

 

Dit is alweer het laatste kruidenweetje. Het was een heel leerzaam jaar. Ik heb hier meer van geleerd dan van alle cursussen die ik al die jaren gedaan heb. Ik heb daarnaast ook vele mensen leren kennen door mijn kruidenweetjes. Ik bedank iedereen voor de tips en ideeën. Ik bedank natuurlijk iedereen die ze gelezen en gedeeld heeft, waar dan ook in de wereld. Ik hoop dat jullie er allemaal van genoten hebben, wat geleerd hebben en dat jullie daardoor anders om je heen kijken. Geniet van wat Moeder Natuur ons te bieden heeft en laat vooral die kennis niet verloren gaan. Ik stop niet met schrijven, want ik ben dit veel te leuk gaan vinden. Het zal niet allemaal over kruiden gaan, maar wel vaak. Je kunt me volgen op facebook. Bedankt allemaal.
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.