‘Old stuff with a story’ 346/365

In een brocante winkel is het heerlijk struinen tussen de spullen uit vervlogen tijden. Maar nog leuker vind ik het om de verhalen achter de spullen te horen. En dat doe ik graag bij Brocante de Arme Duivel. Mijn goede vrienden Ruud en Chrit hebben een hele bijzondere brocante winkel… Jarenlang verzamelen in combinatie met een gezonde dosis passie heeft ze ertoe gezet om hun bevlogenheid niet langer als enkel hobby te zien maar als levensstijl. Ze verkopen Frans en Maastrichts servies, heiligenbeelden, kasten, lampen, zink en emaille, bloemen en planten enz. Ze wonen in een karakteristiek huis uit 1921. Het gaat hier niet om een winkel aan huis, maar ze wonen letterlijk in hun eigen winkel. Alles wat je ziet in hun gang, keuken, kelder, tuin, winkel en schuur is te koop.

 

Ze gaan wekelijks op zoek naar nieuwe brocante, en zijn 2 dagen per week geopend. Met weer nieuwe vondsten met achterliggende verhalen. Zoals deze oude glazen limonadeflesjes, ook wel kogelflesjes genoemd. Ze zijn in 1872 uitgevonden door Hiram Codd. Ze worden ook wel Codd Bottle genoemd. Of knikkerfles in het Nederlands. 

Jarenlang heeft men gezocht naar een manier om sprankelende dranken zoals limonade, spuitwater of bier in een gesloten fles te bewaren, zonder dat de dop er onder de druk van het gas kan afspringen. Het kogelflesje van Hiram Codd was een van de meer succesvolle ontwerpen. Het bestond uit twee, niet helemaal gescheiden volumes. Onderaan zat de limonade, bovenaan zat de prik en een dikke knikker. Het gas zorgde er voor dat de knikker hard tegen een rubberen ring in de hals van de fles werd gedrukt. Zo konden het gas en de limonade niet ontsnappen. Om het flesje te openen, moest de knikker met de vinger of met een speciale Codd bottle opener naar beneden geduwd worden. Als er een deel van het gas ontsnapt was, bleef de kogel gewoon op de glazen bodem van het bovenste volume rusten. Ook tijdens het drinken hoefde de knikker niet hinderlijk te zijn: in het bovenste gedeelte van de fles was er immers een klein richeltje voorzien waar de kogel kon blijven achterhaken. Als je goed kijkt op de foto, zie je aan de onderkant van de hals een matte knikker zitten. Deze flesjes komen uit de periode van de Eerste Wereldoorlog.
Intacte kogelflesjes zijn tegenwoordig uitzonderlijk, want kinderen gooiden de flesjes stuk om met de knikker te kunnen spelen.

In januari 2015 werd ik benaderd door het programma Man Bijt Hond. Ze wilden een week lang elke dag aandacht besteden aan een 365 dagen project. Ik had wel interesse om mijn project te laten zien. Ze zijn bij mij thuis opnames komen maken. Tijdens de opnames ben ik ook bij de Arme Duivel foto´s gaan maken. Het werd een mooi filmpje van 4 minuten, en op 26 januari 2015 was ik samen met Chrit te zien in de uitzending van Man Bijt Hond. In deze link het filmpje over mijn 365 dagen project ‘Old stuff with a story’, mijn huis en het woonhuis/winkel van de Arme Duivel. http://manbijthond.ncrv.nl/seizoenen/2015/afleveringen/26-01-2015/fragmenten/het-365dagenproject-old-stuff-with-a-story

In de collage enkele sfeerfoto’s van Brocante de Arme Duivel. www.armeduivel.nl (foto’s Ruud en Chrit)

collage arme duivel 1024x768

 

 

 




1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.