‘Old stuff with a story’ 356/365

Vandaag is het 4 mei, Nationale Dodenherdenking. Om 20:00u is er 2 minuten stilte. Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of…

vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Bij het Nationale Monument op de Dam in Amsterdam leggen de Koning en Koningin de eerste krans voor de 2 minuten stilte. Veel families hebben familieleden die zijn overleden in de oorlog. Daarom is en blijft het belangrijk om de mensen te blijven herdenken.

 

Iedereen herdenkt zijn overleden dierbare op zijn eigen manier. De ene persoon gaat (vaak) naar een graf van een dierbare, de ander steekt thuis een kaarsje aan, of herdenkt iemand op de verjaardag of sterfdag.  Ik ga geregeld naar het kerkhof naar het graf van mijn opa en oma. Ik kan genieten van de rust, in mijn hoofd herinneringen ophalen, het graf schoonmaken, of met iemand praten die ook een overleden dierbare komt bezoeken. Maar ook bezoek ik graag andere begraafplaatsen.
Tijdens mijn wandeling in het Midden-Limburgse Vlodrop ontdekte ik midden in het bos Kerkhofkapel St. Ludwig. Verscholen tussen hoge bomen trof ik het kleine kapelletje aan met de mooi onderhouden graven. Het kerkhof en de kapel zijn gebouwd in 1909. Ze horen bij het voormalige St. Ludwig’s College dat tot 1980 dienst deed als jongensinternaat. Op het kerkhof liggen behalve de kloosterlingen (Franciscaner Monniken) ook leerlingen en inwoners van Vlodrop-Station begraven. Na de overname van het terrein van St. Ludwig door MERU (Maharishi European Research University) is de begraafplaatskapel eigendom geworden van Staatsbosbeheer. Deze renoveerde de kapel en nam haar op in educatieve wandelingen. De begraafplaats en begraafplaatskapel zijn nu duidelijk gescheiden van St. Ludwig/MERU door een afrastering. Op het moment dat ik de kleine begraafplaats bezocht was er verder niemand. Een heerlijke rust, je hoorde alleen de vogeltjes en het ruisen van de bomen in de wind. Ik las de namen op de graven, en telde hoe oud de mensen waren geworden. Ook fantaseerde ik hoe de levens van de mensen geweest zouden zijn.

Het maakt niet uit welke manier van herdenken jouw voorkeur heeft, maar vandaag om 20:00u is het belangrijk om 2 minuten stil te zijn om zo de vele slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Opdat wij niet vergeten!

 

 

 
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.