‘Old stuff with a story’ 362/365

Vandaag is het Moederdag! Vroeger was mijn moeder altijd bezig in het huishouden; poetsen, koken, lekker bakken volgens oma’s recepten, breien, haken, maar vooral naaien. Mijn moeder kocht een naaimachine bij V&D in 1973, toen ze 21 jaar oud was. Mijn moeder heeft vanaf…

de eerste dag veel genaaid. De bankstelkussens werden zelf gemaakt. De zitting en de rugleuning werden gemaakt van een mooie stof. Ook maakte ze gordijnen voor in het nieuwe huis. Toen mijn zus en ik werden geboren, maakte ze kleine jurkjes, truitjes en broeken voor ons. En later droegen we gebreide truien. Ik vond het vroeger wel leuk om zelfgemaakte kleding te dragen. Je mocht meestal wel een beetje kiezen wat je wilde voor stof, knoopjes, en alles op maat gemaakt; daarom zat de kleding lekker. Ook onze poppen werden niet vergeten, die kregen ook af en toe nieuwe kleding. Onze communiejurkjes werden gemaakt, en een bijpassend vest werd gebreid. Toen mijn zus de communie deed, droeg ik een blauw jurkje. Als ik uit school kwam lag de hele eettafel vol met stof, speldjes, patronen, garen enz. En uit de radio klonk de muziek van Fats Domino. Van een cassettebandje natuurlijk. Nostalgie!
Op een bepaalde leeftijd is het niet meer ‘cool’ om zelfgemaakte kleding te dragen. Gelukkig begreep mijn moeder dit heel goed, en kregen we kleding uit de winkel. Alleen de zelfgebreide truien en sokken bleven we dragen. De laatste jaren komt de naaimachine alleen nog tevoorschijn om broeken korter te maken, of andere kleding te verstellen. De naaimachine ziet er nog uit als nieuw, en werkt ook nog net zo goed als 40 jaar geleden. Mijn moeder heeft zelf altijd het onderhoud gedaan aan de naaimachine, zoals schoonmaken en kleine reparaties.

 

Ik wens mijn moeder en alle andere moeders een hele fijne Moederdag!
Heel wat jaren geleden stonden mijn zus en ik als kleine meisjes bij mijn moeder aan het bed met een versje dat we op school hadden geleerd, en dat we nooit vergeten zijn, en dat ik nu jaren later nog altijd uit mijn hoofd ken:

Moederdag, het mooist van allen,
maar voor moeder nog het meest.
Moeder die het hele (zeg heeeeeeeeeeele, en maak een grote armbeweging) jaar door,
lief en zorgzaam is geweest.

Zet de bloemetjes maar buiten,
sier de gevel met de vlag.
Want met moeder in ons midden,
vieren wij de Moederdag!

collage naaien mam 1024x768

 

 
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

  1. Ad Seelt zegt

    Deze naaimachine heb ik lang geleden ooit van mijn moeder gekregen en werkt nog steeds. Hij is sterk genoeg voor dik canvas en niet al te dik leer….En aangezien wij veel middeleeuwse zaken maken, zoals zwaard en messchedes en nu ook een tent komt hij heel goed van pas. Want de modernere naaimachine die we hebben staan kan die diktes niet aan.

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.