‘Old stuff with a story’ 364/365

Op de zondag voor Hemelvaart viert de parochie in het Midden-Limburgse dorpje Nunhem haar patroonheilige St. Servaas (Servatius). Elk jaar wordt een processie ter ere van St. Servaas gehouden. ’s Morgens vertrekt de processie vanaf de kerk naar de oude… Servaaskapel. Buiten bij de Servaaskapel wordt de Heilige Mis opgedragen. Daarna vertrekt de processie weer terug naar de kerk. Deze viering is een eeuwenoude traditie. Vanaf de 15e eeuw wordt de (koorts) heilige St. Servaas vereerd.

 

De Servaaskapel ligt prachtig gelegen op een heuvel midden in het bos (Leudal). In 1796 werd de Servaaskapel ‘Sinte Servaeshusken’ genoemd, en de daarbij behorende waterbron is van zeer oude datum. De oude Servaaskapel werd in oktober 1891 afgebroken en opnieuw opgebouwd. Het water uit de St. Servaasput is een bron, waaruit de heilige Servaas gedoopt zou hebben. Het water wordt heilzaam geacht tegen koortsziekten bij mens en dier. De put is nu met een deksel afgesloten. Het water wordt tegenwoordig met een pomp omhoog gehaald, die naast de put hangt. Er worden nog regelmatig mensen met dit water gedoopt.
De kapel is in de zomermaanden dagelijks geopend voor een stil gebed of om een kaarsje op te steken. Ook zijn er wekelijks Heilige Missen in de Servaaskapel. Veel stellen zijn getrouwd in de mooie Servaaskapel.
Sinds de 18e eeuw werden bedevaarten naar Nunhem vermeld.

Op zaterdag ( de dag voor de processie) wordt door jong en oud een kleurrijk bloementapijt gelegd op de 40 meter lange zandweg naar de Servaaskapel, met godsdienstige motieven en symbolen, zoals duif, vis, kelk, hostie, lam, enz. ter ere van God en St. Servaas. Van boven naar beneden is dit jaar de volgende tekst te lezen: H. Servatius help ons bij gevaren en onzekerheden van het leven, bidden tot god.
Ik heb vroeger als klein meisje ook meegeholpen bij het maken van het bloementapijt en meegelopen met de processie.
Hoelang het bloementapijt mooi blijft is afhankelijk van het weer. Bij mooi weer blijft het minstens 10 dagen goed.

Wat een mooie traditie, die niet verloren mag gaan!

collage bloementapijt 1024x768

 

 

 

 

 
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.