Dag 347/365 Planten en muziek

Volgens een vriend die les geeft aan de landbouwschool, doen planten die vlak bij een luidspreker staan het slechter. Hij is ervan overtuigd dat de trillingen van muziek (en vooral stevige muziek) een plant beschadigen. Na eigen zeggen heeft hij geëxperimenteerd met twee dezelfde planten. Een stond deels voor een box en de andere een stuk verderop. Qua zonlicht, verwarming, potgrond en watergeven was er geen verschil. En de boxplant kreeg een veel sprietiger uiterlijk.

Laptopspeakers
Nu heb ik zelf een plantentafel, die door mijn man wordt gebruikt om zijn losse laptopspeakers op te zetten. Na veel discussie verloor ik deze strijd, dus ze staan er nog steeds. De planten lijken er niet mee te zitten en er staan ’s winters een aantal oleanders recht voor omdat ik verder geen lichte plekken in huis heb. Toch moet ik af en toe nog aan die vriend denken en zijn experiment…

Geen Led Zeppelin
Op wijwordenwakker.org lees ik een verhaal (overigens zonder wetenschappelijk bewijs) dat planten muziekvoorkeuren zouden hebben. Tijn Touber: “In latere experimenten werden kasplanten blootgesteld aan verschillende muzieksoorten. De klimplanten die dagelijks werk van Haydn, Beethoven, Brahms en Schubert te horen kregen, groeiden naar de speakers toe. De plantjes die werden blootgesteld aan Led Zeppelin en Jimi Hendrix groeiden weg van de speakers.”

Wel Mozart
Ook in een artikel op Tuinadvies.nl lees ik: “Klassieke en rustige muziek stimuleren de groei heel duidelijk. Daarentegen waren de planten die in een overeenkomstig onderzoek blootgesteld werden aan scherpe, agressieve muziek aan het einde van de onderzoeksperiode zichtbaar gestrest en meetbaar kleiner.” In de Trouw lees ik een artikel over een Toscaanse wijnmaker die besloot alleen nog Mozart te laten horen aan zijn planten: “De muziek van Mozart is elegant, opgewekt en geometrisch. Dat is precies wat de planten nodig hebben. Ze houden van geluidsgolven die zacht zijn, die niet over de vijftig decibel gaan”, zegt Cignozzi.

Tip:
Het lijkt of diverse artikelen naar hetzelfde niet-onderbouwde onderzoek verwijzen. Neemt niet weg dat je er rekening mee zou kunnen houden. Draai vooral klassieke muziek, of plaats geen planten binnen het bereik van de geluidsgolven van een box. Of doe zelf eens een experiment met twee dezelfde planten in twee vergelijkbare kamers. Stel de een bloot aan Metallica en de andere aan Mozart en kijk wat er gebeurt. Ik ben benieuwd of de sneeuwklokjes op de foto bij dit experiment verschillen zouden laten zien!
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.