Dag 350/365 Na de bloei loopt het slecht af…

Een bijzonder verschijnsel is dat: planten die één keer in hun leven bloeien en daarna afsterven. Best een sombere gedachte eigenlijk. Een keer floreren en dan is het over en uit, klaar, finito. Waar doe je het dan allemaal voor, als je je eigen vruchten niet eens ziet uitkomen?

Eigenlijk ben ik heel benieuwd of er een woord bestaat voor dit verschijnsel. Ik heb het nog niet kunnen vinden. Ik weet wel dat er in bij diverse insecten de gewoonte bestaat dat het vrouwtje na de paring eh… een eind maakt aan het mannetje zeg maar. Niet voor niets heb ik niet zo veel op met insecten. Bah.

Tip:
Wil je weten welke planten na het bloeien afsterven? Ik weet het van drie planten die met de B beginnen, maar dat is toeval. Zo is het bekend van de commerciële bananenplant, die zaadloze vruchten krijgt. De plant krijgt één keer een trosbananen en daarna gaat hij dood. Vaak zitten er dan wel nieuwe stekken aan de wortelstok. Kwekers weten ‘m dan ook weer via wortelstokken (vegatief) te vermeerderen.

Ook ken ik dit verschijnsel van de bromelia, die groen- of grijskleurige kokerplant. Veel mensen kopen hem met zo’n prachtige felroze bloem in de koker. Ahum… weet dan wel dat zo’n plant bijna aan z’n einde is. Vaak ontstaan dan wel aan de voet van de plant kleine nieuwe kokertjes, die je los kunt maken en los uitplanten.

En dan is er nog een polvormende bamboesoort. Die met uitlopers kun je na de bloei kortsnoeien en dan beginnen de uitlopers opnieuw. Maar de natuurlijke polvormende bamboe schiet een keer in de heel veel jaar wereldwijd tegelijkertijd in bloei en geeft daarna ook tegelijkertijd overal de geest. Voor dieren als de panda, die van de plant afhankelijk zijn, kan dit dus heel vervelend zijn.
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.