Dag 359/365 Duindoorn brengt de zon binnen

Op een van de kerstdagen gaan we altijd lekker aan het strand uitwaaien. Het is even een stukje rijden, maar we komen altijd helemaal opgefrist thuis. Ik geniet ook altijd van de duinflora, al die taaie struikjes en grassen die het zand bijeenhouden en weer en wind doorstaan.

De duindoorn (Hippophaë rhamnoïdes) is tweehuizig. Dat betekent dat er mannelijke en vrouwelijke planten zijn, die beiden wel bloemen krijgen, maar alleen de vrouwelijke planten kunnen ook bessen dragen. Er zijn dus altijd meerdere planten nodig, het stuifmeel waait van de mannelijke bloemen naar de vrouwelijke toe en zo vindt de bevruchting plaats. De wortels groeien horizontaal en diep verticaal en zorgen zo dat de struik ook bij stormwind stevig staat.

Bijzonder vind ik dat deze planten die groeien op de meeste arme grond, de meest rijke bessen produceren. In de bessen die lichtzuur smaken zit vitamine A, B1, B2 en E. Plus vitamine C; volgens kenners zit er in de bessen en de bladeren zelfs meer Vitamine C dan in sinaasappels en citroenen. Pas wel op met het plukken van de bessen, want de doornen zijn enorm scherp. Ze zitten strak tegen de takken en ze knappen gemakkelijk als je er aan trekt, gebruik dus een schaartje. Je kunt van de bessen frisse jam of limonade maken.

Tip:
De duindoorn is geen struik die je gemakkelijk in een tuin plaatst. Hij houdt van schrale zandgrond, die heel arm is qua voeding en humus, maar wel kalkrijk is. Verder geniet hij van lucht en licht. Daarom zijn de omstandigheden in de duinen zo ideaal voor de struik. Rondom speelt de wind en zo tussen de grassen zijn er weinig schaduwen en is er op mooie dagen volop zon te vangen.

Van de bessen kan een duindoornolie gemaakt worden, die heerlijk is voor de huid en als massageolie voor pijnlijke spieren. Het is een verwarmende olie, die ook in bad een weldadig effect heeft. De zonnewarmte die de plant opdoet, kun je als het ware via de bessen naar binnen brengen…
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.