Dag 361/365 Kerst-asperge

Vandaag is het derde kerstdag en tot mijn ontsteltenis… zie ik ineens enkele flinke asperges boven de grond uitsteken! De planten zijn overigens eigenlijk nog niet oogstrijp, ze moeten nog dieper ingegraven worden, met een heuveltje erboven. Zodat ik ze straks wit en sappig kan oogsten.

Het leuke nieuws is, dat je deze doorgeschoten ‘witte’ exemplaren gewoon kunt verwerken als groene asperges. Het ziet er dus naar uit dat wij op nieuwjaarsdag een lekker groene-aspergetaartje gaan eten. Of een pasta met groene asperges, of gewokte groene asperges, of… enzovoorts. Groene asperges zijn nog gemakkelijker ook, je hoeft ze niet te schillen dus je doet ze zo in de pan. Het liefst een waarin ze rechtop kunnen staan, met de kopjes bovenaan zodat ze heel blijven.

Tip:
Hoewel er planten zijn die alleen groene of alleen witte asperges voortbrengen (volgens de Elle-Eten), is het vooral een kwestie van licht. Of eigenlijk een gebrek aan daglicht. Door de wortels dieper neer te leggen, ook nog een heuveltje erbovenop te bouwen en eventueel nog zwart zeil te plaatsen, leggen de asperges een lange weg af om te kiemen. En dat is dat lekkere witgoud, dat je oogst voordat het bovenkomt.

Nog een tip: asperges bewaar je het beste in een natte handdoek gewikkeld in de koelkast.

In de online krant lees ik dat onze buren in Etten-Leur dezelfde ervaring hebben!
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.