Dag 363/365 De els: 2 soorten katjes in 1 boom

Nu de bomen kaal zijn, zie je weer heel andere dingen dan wanneer ze gehuld zijn in een dicht groen bladerendek. Zo viel me ineens op dat er een boom is met twee soorten katjes. Dit is de els (Alnus), een boom uit de berkenfamilie (Betulaceae) . Blijkbaar heeft de els zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen en katjes. De loofbomen bloeien voordat de bladeren verschijnen. In de herfst vallen de bladeren nog groen van de boom, ze krijgen geen herfstkleur.

De mannelijke katjes zijn langwerpig en lichtbruin en ze verkleuren langzaam naar geel. De vrouwelijke katjes zijn roodbruin. De wind zorgt ervoor dat het stuifmeel van de mannetjes naar de vrouwtjes waait, van dezelfde of van een andere boom. Na de bevruchting veranderen de vrouwelijke katjes in groene kegeltjes.

Tip:
Een els in de tuin zet je (zo mogelijk) het beste op een plek aan het water. Het is namelijk zo’n stroom die voor de verspreiding van zaden zorgt. Er zitten speciale luchtbellen in de zaden waardoor ze niet zinken, maar op een goede plek aanspoelen. Daar kunnen ze opgroeien tot een nieuwe els.
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.