Dag 364/365 Soorten grassen

Het is bijna zover: we gaan een jaar uitwuiven… en ik doe dat met deze prachtige grashalmen. Nu heb je gras met allerlei functies. Want wist je dat gras een van de meest gevarieerde gewassen is, met wel drieduizend soorten? Je hebt duingrassen als helmgras, je hebt siergrassen als pampasgras (alleen al in 25 soorten), bamboe- en rietachtigen en je hebt graansoorten die ook onder ‘gras’ vallen, zoals tarwe en rijst.

Gras komt op alle werelddelen voor. En het is oud. Dinosaurussen uit het Krijt aten 65 miljoen jaar geleden al gras… De stengels van gras zijn meestal hol. De lange, smalle bladeren staan tegenover elkaar op de stengel en de basis ontstaat als een soort kokertje rondom de stengel. De bloemen zijn niet opvallend van kleur en veel mensen moeten niezen van het stuifmeel (hooikoorts).

Tip:
Als je eenmaal gras hebt gezaaid, kom je er maar lastig weer vanaf. De wortels zijn taai, daar zit de hele voedselvoorraad in. Door die stevige wortels is het mogelijk om de plant steeds kort te maaien en toch groen te houden. Zodat je er zelfs overheen kunt lopen, of (als koe) van kunt grazen. Eigenlijk eten we ook veel gras. De zaden eten we als graan, en de halmen (die we zelf niet verteren) via de runderen die ervan eten…

Traditionele tuinen hebben vaak een centraal grasperk met bloemenborders eromheen. Gras is ook heel sierlijk, denk maar eens aan pampasgras met die mooie lange pluimen. Grasveldjes zijn prima speelplekken voor kinderen. En… nog een voordeel van deze planten: bijna niets ruikt zo lekker fris als pasgemaaid gras…
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.