178. Wie goed doet, ontmoet goed

Als ik op zaterdagmorgen vroeg mijn ochtendwandeling loop, waar ik een week geleden mee begonnen ben elke dag te doen, kom ik een vriendelijke meneer tegen met zijn hond. Althans, ik ga er maar vanuit dat de hond van hem is, aangezien hij met de hond wandelt. Op het moment dat ik naderbij kom, verkort hij de riem van de hond die er in geen geval gevaarlijk uit ziet. Toch verruil ik de stoep voor het fietspad om te passeren, want de meneer maakt vast niet voor niets de riem een stukje korter. Misschien houdt de hond niet van passerende wandelaars.

Terwijl we elkaar kruizen zeg ik netjes: “Goedemorgen.”. De meneer knikt terug en zegt vriendelijk: “Hij doet je niks hoor.” En ik antwoord met een glimlach: “Ik hem ook niet.” Daar moet de meneer van lachen en zegt terwijl ik al wat verder loop: “Jij bent er ook al vroeg bij.” Gezien het tijdstip dat ik vertrok, de afstand die ik inmiddels heb afgelegd en de snelheid waarmee ik wandel moet het nu zo ongeveer een uurtje of 9 zijn.

Ik haal de dopjes van mijn telefoon waarop ik Skyradio luister (maar wel zo zacht dat ik het overige verkeer kan horen) uit mijn oren en doe een stap terug richting de meneer en zijn hond. Ik laat hem even aan mijn hand snuffelen (de hond, niet de meneer) en aai hem over zijn kop. De meneer vraagt hoeveel kilometers ik ga afleggen en ik antwoord dat wanneer ik weer thuis ben, ik ongeveer 5 km heb gewandeld. Hij zegt: “Hoe weet je dat nou?” En ik laat hem de Runkeeper App op mijn telefoon zien. “Oh ja,” zegt hij. “Tegenwoordig kunnen jullie dat zo gemakkelijk bijhouden.” Hieruit kan ik denk ik opmaken dat deze meneer zelf niet de gelukkige eigenaar is van een smartphone, aangezien hij het over “jullie” heeft.

De meneer vindt het vast gezellig om een praatje te maken, want niets wijst erop dat hij ons gesprek wil afronden. Hij vraagt of ik vaker zo vroeg wandel. Ik vertel hem dat ik momenteel aan het afstuderen ben en dat een ochtendwandeling een prettig begin van de dag is. Dat het goed is voor mijn lichaam én geest. Ik leg uit dat ik daardoor met een fris hoofd aan mijn studiedag begin. Uiteraard vraagt hij wat ik dan studeer. En ik antwoord trots dat ik mij nu bijna gediplomeerd uitvaartbegeleider mag noemen. Heel even kijkt de meneer verschrikt, want dat had hij vast niet bij mij gedacht.

Hij zegt dat hij dit wel een heel bijzonder beroep vindt, maar ook heel mooi. Net als zoveel andere mensen de laatste maanden tegen mij hebben gezegd. En net zoals die mensen, vraagt ook deze meneer wat mij er toe beweegt om voor dit vak te kiezen. Ik vertel dat ikzelf al vele uitvaarten heb meegemaakt en dat ik aan de ene kant vind dat het een mooi en dankbaar beroep is en dat ik aan de andere kant ook vaak genoeg heb gedacht bij bepaalde uitvaarten dat ik de dingen anders zou doen. Met alle passie die ik in me heb, leg ik uit dat ik denk dat een deel van de huidige maatschappij toe is aan vernieuwing, modernisering en transparantie in de uitvaartbranche. En ik zeg dat ik een bijdrage wil leveren aan deze omslag. Dat ik vind dat het leven ook meer gevierd mag worden, dan dat er alleen wordt stilgestaan bij de dood. De meneer zegt dat hij daar nog nooit eerder zo over heeft nagedacht, maar hij is het wel roerend met mij eens. Hij kijkt naar mij alsof hij voor zich ziet hoe ik straks als uitvaartbegeleider (hoewel ik zelf het woord uitvaartplanner mooier vind) aan het werk ga.

De meneer zijn hond is inmiddels zijn geduld kwijt en staat al even zachtjes piepend aan de riem te trekken. De meneer kijkt van mij naar de hond en weer terug. Dan zegt hij lachend: “Nou ik hoop dat jij je dromen waar kunt maken en wie weet komen we elkaar nog eens een keer weer tegen.” En terwijl hij van mij vandaan loopt, draait hij zich nog even om en roept: “Je bent een lief kind!” En ik weet meteen dat deze meneer heel veel mensenkennis heeft.
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.