180. Later als ik Dood ben

Doordat ik nu uitvaartplanner bij Ster ben, komt het onderwerp “uitvaart” automatisch steeds vaker ter sprake. Ik merk dat er toch best veel mensen in mijn omgeving zijn die daar over durven te praten. Meer dan een aantal jaren geleden.

Ooit toen ik samenwoonde met mijn toenmalige partner Harrold in Zwolle, vroeg ik hem op een avond wat hij zou willen als hij dood ging. Dat is inmiddels meer dan 15 jaar geleden. In eerste instantie vond hij het een vreemde vraag om hem te stellen en het hele onderwerp “dood” vond hij te macaber om over te praten. Het kwam op hem over alsof ik er vanuit ging dat hij op korte termijn zou komen te overlijden. Maar het was gewoon interesse van mijn kant en aangezien ik het zou moeten regelen als zijn partner wilde ik weten wat zijn wensen waren. Zo ben ik altijd al geïnteresseerd geweest in hoe mensen over hun eigen uitvaart denken.

Uiteindelijk had hij er blijkbaar in de dagen daarna over na gedacht en zijn antwoord was: “Later als ik dood ben wil ik gecremeerd worden.” Zijn reden daarvoor was heel verrassend, of zullen we zeggen ver-assend? Harrold heeft ooit een kaakoperatie gehad waarbij een aantal schroeven in zijn kaak zijn geplaatst. Aangezien metaal niet verbrandt, leek het hem daarom een mooi gegeven dat wanneer ze na afloop zijn as bij elkaar zouden vegen, deze schroeven een klinkend geluid zouden maken zodat hij nog even van zich liet horen. Ja, Harrold had een goed gevoel voor humor. Het soort humor waar ik zelf ook veel van houd en wat in ons prachtige vak soms nodig is om te kunnen ontladen.

Gelukkig denken al meer mensen van te voren vast na over later wanneer hun tijd komt. En dat is een goede zaak. Ik hoop ook dat ik in de nabije toekomst mensen in mijn klantenkring krijg die daar alvast over na willen denken en dat samen met mij door willen nemen. Het mooiste zou als ze hun wensen ook nog eens op papier willen en durven zetten. Het geeft ze de mogelijkheid om bij leven na te denken over wat voor uitvaart ze willen, om een gedeelte alvast door mij te kunnen laten regelen, om een inzage te geven in wat het straks gaat kosten en om de zorg uit handen te nemen van hun nabestaanden zodat zij later niet in een minimum tijd beslissingen hoeven te nemen, waarvan ze misschien niet goed weten of dit ook bij hun overleden dierbare past.

Vorige week had ik heel toevallig een gesprek met iemand die het allemaal heel interessant vindt wat ik tegenwoordig doe. Hij had zelf nog niet heel uitgebreid over zijn uitvaart nagedacht, omdat hij nog jong en gezond is en nog lang niet van plan is om dood te gaan. Begrijpelijk. Zo sta ik zelf ook midden in het leven. We hadden een leuk gesprek en ik merkte dat deze persoon er open voor stond om het taboe om over de dood te praten te doorbreken. Dat doet me altijd deugd. Afsluitend aan ons prettige gesprek zei hij: “Ik denk dat jij een hele goede uitvaartondernemer zult worden. Ikzelf ben verzekerd bij -vul willekeurig 1 van de grote verzekeringsmaatschappijen in-, dus helaas zullen mijn nabestaanden daar naar toe moeten bellen.” Maar anders zou ik het zo door jou willen laten doen.”

Daar schrik ik altijd weer van. Zoveel mensen denken dat wanneer ze ergens een uitvaartverzekering hebben lopen, hun nabestaanden contact moeten opnemen bij deze verzekeraar. Maar niets is minder waar. Ook dan, of misschien juist dan, zouden ze contact met mij (of één van mijn zelfstandige collega’s) op moeten (laten) nemen. Niemand is verplicht zijn of haar uitvaart te laten regelen door iemand van de verzekering. En vaak denken mensen dat alles wat ze wensen door de verzekering is gedekt wanneer ze de uitvaart door de verzekeraar laten uitvoeren. Echter valt lang niet alles binnen de voorwaarden. Zeker in een tijd waarin steeds meer mensen andere wensen hebben dan die standaard zijn. Het hoeft dus ook niet automatisch zo te zijn dat iemand voordeliger uit is door iemand van zijn of haar verzekeraar in te schakelen.

Door veel over dit onderwerp te praten en te schrijven hoop ik dat steeds meer mensen in mijn omgeving bewust worden dat het heel goed kan zijn om een zelfstandige uitvaartondernemer in de arm te nemen om tot een heel persoonlijke uitvaart te kunnen komen. Juist de zelfstandige uitvaartondernemer denkt minder snel in de standaard hokjes en zal goed kunnen adviseren in alles wat er mogelijk is. En het liefst gewoon bij leven en in goede gezondheid. Want juist dan kun je er rustig over na denken wat je wilt later als je dood bent en juist dan kun je alles goed regelen zodat je nabestaanden dat later niet voor je hoeven te doen.

Wanneer je na het lezen van mijn blog graag een keer met mij wilt praten over wat jouw persoonlijke wensen voor je uitvaart zijn, schroom dan niet om contact met mij op te nemen. Ik ga er graag eens rustig met je voor zitten.
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.