182. Achter Gesloten Deuren

Mensen die op een bepaalde tijd thuis zijn en de televisie aan hebben op een bepaalde zender, weten waar ik het over heb als ik zeg: Achter Gesloten Deuren. Mijn vriendin Cora noemt het dan ook niet voor niets ‘werkelozentelevisie’. Het goedkoop geproduceerde programma is één van mijn quilty pleasures. Heerlijk even verstand op nul en “genieten” van andermans ellende. Het gaat over de levens van ogenschijnlijk gewone gelukkige mensen, maar allemaal hebben ze een duister geheim dat ze met zich mee dragen.

Veel mensen vinden dat ik een heel leuk leven heb. Ze zeggen tegen mij: “Jij doet altijd leuke dingen, je onderneemt veel, je komt allemaal leuke mensen tegen, je maakt van alles mee en bij jou lijkt elke dag een feestje.” Ja lijkt. Gebaseerd op wat je over mij kunt zien op o.a. Facebook, Instagram en Twitter lijk ik inderdaad een heel leuk leven te hebben.

Maar ook ik heb een leven achter gesloten deuren. Een leven wat ik doorgaans niet aan veel mensen laat zien. Als ’s avonds de zon onder gaat en in de avond één voor één de lampen doven, wordt het bij mij heel donker thuis. En in het donker komen de momenten waarover ik niet op Facebook schrijf. En een foto in het donker toont ook weinig om aan anderen te laten zien. En laten we eerlijk zijn, ik ben ook niet iemand die snel openlijk klaagt en om hulp vragen zal ik ook niet snel.

Echter in het donker word ik overvallen door de nacht, door verdriet, door eenzaamheid, door twijfel en door zorgen. Reeds 15 jaar beleef ik het donker helemaal alleen. Er is niemand – wanneer ik weer eens slapeloze nachten heb – die tegen mij zegt: “Het komt wel goed, schatje.” Dan pieker ik over mijn leven en weet soms niet of ik het allemaal wel redden zal. Ik heb momenteel weer zo’n periode waarin ik niet weet of ik de juiste keuzes maak en de onzekerheid slaat keihard toe. Na een vervelende tegenslag met mogelijk grotere financiële gevolgen dan ik nu kan voorzien, breekt het zweet mij uit zodat mijn doorgaans veilige slaapplaats verandert in een waterbed. In de stilte van de nacht hoor en voel ik hoe mijn hart keihard bonkt in mijn borstkas. Komt het echt allemaal wel goed?

Maar dan denk ik aan al die andere mensen die het zoveel slechter hebben dan ik. Mijn vriendin die de 40 niet mocht halen en haar kleine meisjes achter moest laten. Mijn enige broer in Canada die door een vervelende scheiding gaat en helemaal niemand heeft om hem daarin bij te staan. Mijn oud collegaatje dat het hartbrekende bericht ontving dat zij niet meer beter wordt. Mijn oom die door zijn ziekte van ménière nooit een dag zonder hoofdpijn leeft en daardoor veel dingen moet laten die hij zo graag zou willen doen. Mijn alleenstaande vriendin die in de bijstand zit met een opgroeiende zoon. Een collega in de branche die ik onlangs heb leren kennen wiens echtgenoot ongeneeslijk is en iedere dag de laatste kan zijn.

Dan in de vroegte van de ochtend wordt het achter de gordijnen heel langzaam aan weer licht. De zon komt op en er staat een nieuwe dag voor de boeg om in te vullen. Ik heb weer een nacht overleefd, dus vandaag zal het ook wel weer gaan. Ik heb gelukkig nog een kleine reserve waar ik het voorlopig even mee kan redden. Het zal even een tijdje krap worden en ik zal heel zuinig met mijn centjes moeten doen, tot ik van mijn nieuwe beroep echt zal kunnen leven. Maar ik ben gezond, ik heb een dak boven mijn hoofd, een bed om in te slapen en iedere dag mijn maag weer goed gevuld.

Nog nooit eerder heb ik in zo’n grote onzekerheid geleefd en de stap zelfstandig ondernemen is er toch één die ik wat onderschat heb. Maar ik zorg al 20 jaar voor mezelf, ik ben nog nooit echt van iemand anders afhankelijke geweest en ik heb altijd mijn eigen boontjes kunnen doppen. Mijn vriendin Elisabeth zei laatst: “Jij bent een echte kat. Die hebben 9 levens en komen altijd weer op hun pootjes terecht.”
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.