Tjonge 40, dag 248

Onlangs mocht ik 40 jaar worden.

40

Niks mis mee toch? Ik staar naar het bovenstaande zinnetje en een beetje pijn doet het toch wel. Maar ik voel me niet anders dan gister of vorige week. Waarom is ’40’ voor veel mensen een dingetje? En waarom klinkt het zo rot, maar voelt het niet zo? Na vandaag denk ik dat ik het enigszins snap. Tijdsbesef is een lastig te grijpen ‘ding’.

Vandaag had ik afgesproken met Annemieke. Gezellig in de stad een kopje koffie drinken en een wijntje in een nieuwe kroeg. Ik was ’s ochtends bij mijn oom en tante geweest en was daardoor wat laat. Zij moest nog even douchen na het paardrijden en was daardoor wat laat. We appten met elkaar, geen probleem. We hadden het gezellig en raakten eigenlijk niet uitgekletst. Drie zoenen en een knuffel en ‘tot snel’.

Toen ik de leeftijd van mijn dochters had, leek de dag altijd lang. En de zomervakantie was eindeloos, misschien wel té lang. In een dag kon je zoveel doen en beleven. Hoe ouder ik werd, hoe meer dingen ‘moesten’. Van school, van mijn ouders of van mezelf. Hoe ouder, hoe drukker en ondanks dat ik op een gegeven moment later naar bed mocht en de dag dus meer effectievere uren kreeg: de tijd leek steeds sneller en sneller te gaan.

Niets nieuws onder de zon toch?!

Als kind leer en zie en beleef je zoveel dingen, en heel veel is nieuw. Als je ouder wordt, verandert dat. Zoveel is normaal. Ik wil nooit uitgeleerd en uit-beleeft en uitgezien worden, maar het is nou eenmaal zo dat heel veel dagelijkse dingen terug komen. Wel wil ik blijven leren en nieuwe dingen ontdekken. Maar het tempo hierin (leren en nieuw) ligt een stuk lager dan wanneer je kind bent.

Feit is, dat Annemieke en ik elkaar 3 jaar niet hadden gezien. Gewoon for no reason. Druk ofzo. Met van alles. Even alle twee op een ander pad. En ondanks de iets grijzere haren (tijd voor de kapper), iets meer rimpeltjes, veranderde situaties en een boel levenslessen verder, was zij nog steeds zij, en ik nog steeds ik. Vertrouwd. Ook al ben ik nu dan geen dertiger meer…

 

 
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

3 reacties

  1. Ina Pieterse zegt

    Hoi Mirjam,

    Leuk stukje geschreven. Gelijk even testen of de reactie doorkomt.

    Groetjes

  2. Carla van Vliet zegt

    Als 60 het nieuwe 40 is…dan ben je nog heerlijk jong hoor 😉

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.