Zittesje Sjnaak # 4.247 van 365

Tja, ik hoor u denken. Een wat? Ik heb ook geen idee, dus ik ga het opzoeken. Wat ik al wel weet is dat dit beeld in het centrum van Sittard staat. Dit deel van het beeld is het leukst. De saaie kant plaats ik op www.facebook.com/eendkuhwak . In Santiago di Compostela schijnt ook zo’n beeld te staan.

Het beeld op de pixel stelt een kwajongen uit Sittard voor. Het bronzen beeld is in 1984 geplaatst en de maker is Louis Wierts ( 1944, Schinnen). Hij is een Nederlandse beeldhouwer.

Een Zittesje Sjnaak is ook een biertje en het is een carnavalslied.

Zitterd is de Limburgse benaming voor Sittard. Het ligt in het smalste deel van Limburg ( en van Nederland).

Sittard is een van de oudste steden in Nederland en de een na oudste stad in Limburg. Ik ben er afgelopen zomer geweest en laat u de komende tijd meer zien van de stad. Het is een mooie stad die een bezoekje meer dan waard is. De eerste beschrijving van Sittard stamt uit 1157, maar voor die tijd was er al een nederzetting in het gebied. In 1432 kreeg Sittard stadsrechten. Vanwege de ligging heeft Sittard bij België, Nederland en Duitsland gehoord. Sinds 1867 werd het een officiële Nederlandse stad. Helaas zijn er in de jaren 70 van de vorige eeuw veel historische gebouwen verdwenen uit het centrum. Dat dat niet overal te merken is, zegt wat over de rijke historie van de stad. Gelukkig is een deel van Sittard een beschermd stadsgezicht geworden.

Groetjes Kuh Wak
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.