De mouterij in Franeker # 4.272 van 365

Bij mijn wandeling door Franeker kwamen we dit blauwgekleurde huis tegen. Ik werd er nieuwsgierig van. Tijd voor een verhaal dus.

En weten jullie wat? Het blijkt een kerkje te zijn. Dat had ik nou nooit gedacht. Ik dacht aan een bierbrouwerij of zoiets.

De Mouterij is een oude schuilkerk. Het kerkje is in 1587 gebouwd en is van oorsprong een bierbrouwerij ( zie, ik wist het!). In de 17e eeuw werd het gebouw een schuilkerk. Zo’n kerk was aan de buitenkant niet herkenbaar als kerk. En dat was nodig in de tijd waarin er alleen godsdienstvrijheid was voor diegene die het Calvinistische  ( gereformeerde) geloof aanhingen. De rest moest ondergronds. De Mouterij werd een schuilkerk voor Doopsgezinden. Daarna werd het een kerk voor Baptisten. Toen die gemeente nog maar uit 8 personen bestond werd de kerk opgeheven. Een van de leden woonde daarna in de Mouterij. De Mouterij is sinds 1984 een rijksmonument.

In 2015 is een stichting opgericht om het gebouwtje te restaureren. Als dit gebeurd is, gaat de stichting het gebouw exploiteren. De kerkzaal blijft behouden. of er ook een kerk in komt is nog onduidelijk. Verder komen er 3 appartementen in het gebouw en moet het een cultuurhistorisch gebouw worden met vergaderzalen, een bibliotheek  en beeldarchief voor iedereen die van cultuur en historie houdt. De gemeente Friesland heeft al 200.000 euro bijgedragen. De rest van het bedrag moet komen van particulieren en het bedrijfsleven. Op http://www.demouterijfraneker.nl/ ziet u waar u geld kunt storten.

Architect Adema ( een bekende naam in Franeker) werkt mee aan de renovatie.

Groetjes Kuh Wak

 
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.