#77/365 Waarom stinken zweetvoeten? -Voeture-

Waarom stinken je voeten?


De medische term voor ‘stinkende’ voeten is bromodosis. Het is een veel voorkomend probleem, dat het gehele jaar voorkomt, vooral in een warm klimaat.

 

De onaangename geur ontstaat wanneer het zweet wordt vermengd met bacteriën die op je huid leven en in je schoenen. Deze bacteriën produceren een zuur bijproduct dat behoorlijk kan stinken. Helaas is het niet mogelijk om het zweten van de voeten volledig stil te leggen, ongeacht de temperatuur of de tijd van het jaar. Er zitten ongeveer 250.000 zweetklieren in de voeten, het grootste aantal zweetklieren in het hele lijf, die ongeveer een halve liter zweet per dag produceren.

 

In tegenstelling tot andere zweetklieren in het lichaam, scheiden de zweetklieren in de voeten de hele dag door vocht af. Niet alleen wanneer het warm is of omdat je bijvoorbeeld aan het sporten bent.

 

De meest voorkomende oorzaken van stinkende zweetvoeten zijn:

  • – Slechte persoonlijke hygiëne: wanneer je niet regelmatig in bad gaat of doucht, hopen de bacteriën, die de geur veroorzaken, op de huid op.
  • – Hormonen: je scheidt meer zweet af wanneer de hormoonspiegel schommelt. Tieners die door de pubertijd gaan of zwangere vrouwen hebben een grotere kans op zweetvoeten.
  • – Schimmelinfecties: elk type schimmelinfectie op de voeten, zoals bijvoorbeeld zwemmerseczeem, kan zweetgeur veroorzaken.
  • – Hyperhidrosis: dit is een medische aandoening, welke overmatige transpiratie veroorzaakt.
  • – Stress: angst en stress zijn triggers voor het vrijlaten van cortisol, welke de zweetklieren stimuleert.

De beste manier om ruikende zweetvoeten te voorkomen is goed voor je lijf zorgen, niet elke dag dezelfde schoenen dragen (ze moeten kunnen luchten). Het is ook belangrijk om je voeten goed af te drogen na het douchen/bad. Wissel minimaal 1x per dag je sokken, vooral wanneer je zeer actief bent.

 

Wat kun je nog meer doen:

  • – Draag leren of canvas schoenen, daarin kunnen je voeten ‘ademen’. In plastic schoenen kan dit niet.
  • – Strooi wat baking soda in je schoenen om de bacteriën te doden.
  • – Houd je voeten zo droog als mogelijk.

Een hartelijke 365dagen groet,

 

Esther Verdonk

(sport) medisch pedicure

www.voeture.nl

logo 30pct
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.