Bijzondere kerk in Ammerzoden# 4.352 van 365

Vanwege het warme weer vond ik het wel toepasselijk om de kerk in Ammerzoden de kerk van vandaag te laten zijn. Kijk maar eens op de pixel of u kunt ontdekken wat ik bedoel. Nieuwsgierige lezers kunnen meer pixel van de kerk bekijken op www.facebook.com/eendkuhwak .

De kerk is Ammerzoden is een protestantse kerk en ze bestaat al heel lang. De kerk is in de 13e eeuw gebouwd met bakstenen. In de 14e eeuw volgde een uitbreiding en in de 15e eeuw werd de kerk groter en de toren hoger gemaakt. De bouw van de kerk was in 1547 voltooid.

Aan het eind van de 16e eeuw ging de toen nog Rooms-katholieke kerk over in hervormde handen. Wat er daarna gebeurde is niet helemaal duidelijk. Het ene verhaal spreekt van een verwoesting van de kerk door de Fransen. Ammerzoden was in die tijd omringt door het leger van Lodewijk XIV ( oftewel de Zonnekoning). De legeraanvoerder moet kasteel Ammersoyen beschieten. Hij deed dat niet, omdat zijn vriendin in het kasteel logeerde. Daarom beschoot hij per ongeluk de kerk die vlakbij het kasteel lag. Een ander verhaal zegt dat de gemeente de kosten voor onderhoud van het gebouw niet konden betalen en dat ze toen een groot deel van de kerk afsloten en aan haar lot overlieten. Wat wel duidelijk is, was dat de kerk grotendeels veranderde in een ruïne.

Geallieerde bombardementen in de 2e wereldoorlog maakte de schade nog groter. Na de oorlog kon de kerkelijke gemeente terecht in Soest om daar ter kerke te gaan. Vanuit Soest kwam ook het plan om een deel van de kerk te restaureren. Het deel dat al voor de oorlog een ruïne was zou dat blijven. In 1950 kon de kerk weer gebruikt worden. Oude grafzerken uit 1711 zijn behouden gebleven.

Sinds 1971 is de ruïnekerk een rijksmonument.

In 1992 werd de kerk gerestaureerd. Ook onderdelen van de ruïne werden aangepakt. Niet om ze weer bij de kerk aan te sluiten, maar alleen om instorting te voorkomen.

Het is een uitmuntend mooi gebouw. Mocht u een keer in de buurt zijn of een uitje zoeken dan kan ik u Ammerzoden van harte aanbevelen. Kunt u gelijk het kasteel bekijken. Daar vertel ik u later meer over.

Groetjes Kuh Wak
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.