Kasteel Ammersoyen # 4.353 van 365

Zondag vertelde ik u over de ruïnekerk in Ammerzoden. Daarin kwam het kasteel Ammersoyen voor. Vandaag staat dit kasteel in de schijnwerpers. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog veel meer pixels van het kasteel.

Kasteel Ammersoyen is al een heel oud kasteel. Het is rond 1300 gebouwd. Het kasteel is een vierkant gebouw met 4 vleugels, 4 torens, een kleine binnenplaats en een losstaand koetshuis. Rondom het kasteel ligt een kleine gracht en een tuin. Door de vorm was het kasteel goed te verdedigen tegen vijanden. Het kasteel dankt haar naam aan Arent van Ammersoyen die het kasteel in 1354 erfde. Toen lag het kasteel overigens nog langs de Maas. Later werd de rivier deels verlegd en nu ligt en grond rondom het kasteel.

In de loop der tijd werd het kasteel vaak belegerd en er waren diverse eigenaren. het kasteel hield echter stand. Tot er in 1590 een brand uitbrak die het kasteel grotendeels verwoeste. Vanwege de 80 jarige oorlog werd het kasteel pas aan het einde van de 17e eeuw hersteld. Na het overlijden van de laatste kasteelheer van Arkel in 1693 werd het kasteel niet meer pertinent bewoond. Het was meer een vakantieverblijf.

Het kasteel werd uiteindelijk verkocht aan de katholieke kerk en in 1876 in gebruik genomen als klooster door de orde der Clarissen. Zij dempten de gracht en bouwden een kapel aan het kasteel. De kapel is inmiddels ingestort en door het dempen van de gracht zijn er veel gebruiksvoorwerpen uit die tijd bewaard gebleven voor ons.

In de 2e wereldoorlog werd het kasteel zwaar beschadigt. De nonnen vertrokken en het kasteel kwam in handen van de stichting vrienden der  Geldersche kastelen. Zij hebben het kasteel gerestaureerd tussen 1959 en 1975.

Nu is het kasteel eigendom van Geldersch landschap en kastelen.

Op https://www.glk.nl/landschap-kastelen/kastelen/kasteel-ammersoyen?gclid=CJrvnLn1l9QCFU06GwodhDAKzA is alles te lezen over het kasteel.

Uiteraard is het kasteel een rijksmonument.

Groetjes Kuh Wak
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.