Het stadskasteel in Zaltbommel # 4.358 van 365

Aan de Nonnenweg in Zaltbommel staat dit mooie niet al te grote kasteel. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van het gebouw.

Op http://stadskasteelzaltbommel.nl/ kunt u zien wat er nu te beleven is in het gebouw. Een paar dagen geleden heb ik al verteld dat ik er ben geweest en dat ik daar de tentoonstelling van Fiep Westendorp heb gezien.

Het kasteel zelf heeft een mooie geschiedenis. Het is namelijk het huis van Marten van Rossum geweest. Niet van die nu nog leeft ( Maarten van Rossum), maar van Marten van Rossum ( 1490- 1555), een Gelderse legeraanvoerder die niet al te zachtzinnig met de vijand omging.  Burgers waren ook niet veilig als Maarten het had voorzien op je dorp.

In 1535 liet hij een huis in Zaltbommel bouwen. Dat heette eerst het Marten van Rossumhuis, maar werd door de vorm van het huis al gauw stadskasteel genoemd.  Het was eigenlijk de bedoeling dat er een echt paleis werd gebouwd achter dit huis, maar dat is nooit gebeurd.

Marten van Rossum is ook bekend van kasteel de Cannenburgh in Vaassen (vlak boven Apeldoorn). Hij kocht dat kasteel in 1543 en begon aan een grote renovatie. Die is pas na zijn dood afgerond. Ook heeft hij kasteel Het oude Loo ( bij paleis het Loo in Apeldoorn) gekocht ( 1538), gerestaureerd en voor veel geld doorverkocht.

In 1881 is het pand op initiatief van de architect Cuypers gered van sloop. Het Rijk kocht het bouwwerk aan en vestigde er het kantongerecht in. Na de aankoop volgde eerst een restauratie onder leiding van Cuypers. In 1908 werden opnieuw werkzaamheden uitgevoerd. Toen het kantongerecht overging naar een andere regio, kwam het gebouw vrij.

Sinds 1937 zit het museum in het stadskasteel. Eerst heette het museum nog het Marten van Rossummuseum, maar vanaf 2008 heet het kortweg Stadskasteel Zaltbommel.

Het stadskasteel is sinds 1971 een rijksmonument.

Groetjes Kuh Wak
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.