Petrus Regout # 5.50 van 365

Gisteren heb ik in mijn verhaal over het refugehuis in Maastricht, de naam Petrus Regout genoemd. Vandaag ziet u een standbeeld van hem en ga ik u over hem vertellen. Indirect kent u hem al en na dit verhaal weet u waarvan.

Petrus Regout is in 1801 geboren in Maastricht als kind in een ondernemersgezin. Zijn vader was handelaar in aardewerk en huishoudelijke artikelen. Toen die man stierf, ging Petrus werken in de glas- en aardewerkwinkel die nu gerund werd door zijn moeder. De winkel importeerde veel uit België.

Petrus Regout trouwde een rijke dame en met haar geld werd de winkel uitgebreid met een eigen fabriek. Noodgedwongen, omdat er op een gegeven moment niet meer geïmporteerd mocht worden uit België. In 1834 werd een stoommachine gekocht en ging Regout zijn eigen glas maken. In 1836 kwam er een aardewerkfabriek bij en nog weer later een glasblazerij, een gewerenfabriek en een gasfabriek. Maar die laatste 3 mag u vergeten.

De aardewerkfabriek is het bekendst geworden. Die heette namelijk vanaf 1899 Sphinx. Ze zijn wereldberoemd geworden door hun toiletpotten en wastafels. Het ouderwetse Maastrichtse aardewerk  van Regout is nu een duur verzamelobject geworden.

Petrus Regout was behalve industrieel ook politicus. Hij was tussen 1849 en 1859 lid van de 1e kamer.

Hij overleed in 1878. Zijn opvolger  in de fabriek was zijn zoon Petrus. Die was niet zo’n sociale man als zijn vader was. Hij kwam in opspraak vanwege de slechte werkomstandigheden in de fabriek.

Het standbeeld van Petrus Regout  is gemaakt door Wim van Hoorn ( 1908 – 1979), een Nederlandse beeldhouwer uit Limburg.

Het granieten beeld is in 1959 geplaatst ter ere van het 125 jarige bestaan van de Koninklijke Sphinx zoals het bedrijf toen heette. Het beeld staat voor de fabriek. Over de fabriek ga ik u later meer vertellen en laten zien.

Groetjes Kuh Wak
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.