Penitentenpoort in Maastricht # 5.51 van 365

Gisteren liet ik u het standbeeld zien van Petrus Regout, de oprichter van de Sphinx fabrieken in Maastricht. Achter het standbeeld was een deel van de oude fabriek te zien.

Vandaag laat ik u de Penitentenpoort zien. Dat was van oudsher de toegangspoort naar de fabrieken van Petrus Regout.

De naam van de poort verwijst naar het penitentenklooster dat vroeger achter de poort stond. Dat klooster vestigde zich in 1673 in Maastricht. De nonnen hadden ook een meisjesinternaat in het klooster voor de inkomsten. In 1797 werd het klooster opgeheven door de fransen. Zij hadden de stad Maastricht na een serie belegeringen ingenomen. De gebouwen werden vanaf toen gebruikt als kledingmagazijn en munitie opslag. In 1863 kocht Petrus Regout de gebouwen. Helaas voor hem brandde  ze 3 jaar later tot de grond toe af ( of was dit wel handig?). Petrus Regout bouwde op het lege terrein zijn fabrieken. Momenteel staan de gebouwen grotendeels leeg en worden ze gerestaureerd. Daarom heb ik er geen pixels van gemaakt. Die zouden erg lelijk zijn geworden.

In 2006 vertrok Sphinx uit de gebouwen aan de Boschstraat. In 2009 is de hele productie van Sphinx in Nederland gestopt.

Achter de poort ziet u een ingepakt deel van het Eiffelgebouw. Dat is sinds 1996 een rijksmonument. Sinds 1966 is de poort een rijksmonument.

In 2014 is de gemeente Maastricht gestart met de renovatie van de fabrieksgebouwen. Ze worden zover klaar gemaakt dat een nieuwe gebruiker de ruimte nog naar zijn/haar eigen wens kan afbouwen. De kosten van deze renovatie zijn ongeveer 12 miljoen euro.

Wie of wat er in het gebouw gaat komen is nog niet duidelijk. Een studentenhotel voor internationale studenten? Kunst en cultuurkwartier? Appartementen?

Groetjes Kuh Wak
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.