Jan Pieter Minckeleers # 5.52 van 365

Dit grote bronzen standbeeld staat sinds 1904 op de Markt in Maastricht. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik er nog een pixel van plus van een onderwerp waar deze man bekend door is geworden.

Het beeld stelt Jan Pieter Minckeleers voor. Dat was een Nederlandse wetenschapper ( natuurkundige) en uitvinder. Hij leefde van 1748 tot 1824. Hij ontdekte dat als je steenkool verwarmde zonder dat er zuurstof bijkwam, dat er dan een gas ontstond die lichter was dan lucht ( 1784). Deze ontdekking was het begin van de (ballon)luchtvaart. Het gas bleek ook brandbaar. De belangrijkste uitvinding van Minckeleers was toen de gasverlichting.  In zijn woonplaats Maastricht werd in 1854 een gasleidingnetwerk aangelegd waarmee straatverlichting werd “gevoed”.

Het beeld van Minckeleers werd gemaakt door Bart van Hove ( 1850 – 1914), een Nederlandse beeldhouwer. Van oorsprong was het beeld voorzien van een gasleiding en daardoor en eeuwigdurende vlam. Helaas werd die vlam in 2013 gedoofd. Zogenaamd vanwege milieudoelstellingen, maar de besparing van 40.000 euro was toch ook wel heel mooi meegenomen. Het schijnt dat er een soort muntenautomaat naast het beeld staat. Als je daar wat geld ingooit, gaat de vlam een poosje branden. Ik heb niet gezien of dat klopt.

Groetjes Kuh Wak
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.