Preekherengang in Maastricht # 5.53 van 365

Vandaag laat ik u een stukje stadsmuur zien. Dit is het oudste (bekende) deel van de stadsmuur van Maastricht.  Deze walmuur is 120 meter lang en staat langs een ( sinds 2005) doodlopende weg. De stadsmuur is in de 13e eeuw gebouwd, maar in de jaren daarna regelmatig verbouwd/gerepareerd.

In de 12e eeuw stond er op deze plek al een aarden stadsmuur. In de 2e helft van de 13e eeuw is die muur verstevigd met stenen. De stenen zijn voornamelijk van kolenzandsteen ( heel hard steen) en mergel. Beide steensoorten komen uit steengroeven in de buurt. De muur is ruim 1 meter dik en 5,5 meter hoog.

De straat heette vroeger de Preekherengang. Nu wordt de stadswal zo genoemd. Preekheren is een ander woord voor de Dominicaner monniken. Zij waren/zijn een katholieke bedelorde die het geloof willen verspreiden. Ze zijn volledig afhankelijk van giften. Hun klooster lag naast deze stadsmuur. Aan de andere kant van de stadsmuur was een gracht en daarachter was een stuk braakliggend terrein. Daar weer achter werd later ( toen Maastricht geen uitbreidingsruimte meer had binnen de 1e stadsmuur) een 2e stadsmuur gebouwd. En toen kon er op een deel van het braakliggende terrein wel gebouwd worden. In de 17e eeuw is ook de gracht gedempt. Die had immers de verdedigingsfunctie verloren door de komst van de 2e stadsmuur.

De oude stadsmuur is een rijksmonument.

In Maastricht is nog veel meer van de verdedigingswerken van de stad bewaard gebleven. Die laat ik u later zien.

Groetjes Kuh Wak
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.