Weekly 365-6 Explodition

Explodition

Er was een moment, een paar jaar geleden, dat ik het woord ‘Explodition’ bedacht. Een contaminatie tussen de woorden Expore, Explosie én Expeditie. Een mooi woord vind ik het. Een power-woord, krachtig en nieuwsgierig, bomvol energie. Met het woord had (of misschien wel heb) ik leuke ideeën, die ik nog niet in uitvoering heb gebracht.

Expeditie

Een jaar geleden meldde ik me aan als vrijwilliger voor “Jeugdland”. Dit is een leuke week voor kinderen in de laatste week van de zomervakantie. Knutselen in grote tenten, sport en spel activiteiten, speurtocht of vossenjacht door het dorp heen. Dan nog de Bont-avond en natuurlijk als afsluiter het luchtkussen-festival. Buuf en ik vulden samen de Sport & Spel commissie.

Elk jaar heeft een thema en dit jaar werd het thema Expeditie Westenholte, als variatie op Expeditie Robinson. En alle activiteiten kwamen in het teken hiervan te staan. Zonder aan alle andere activiteiten te kort te willen doen:

  • Er werden onder andere wandelstokken met een geslepen punt versierd. Later dienden deze als broodjes-makers en marshmallows-verwarmers tijdens de bonte-avond.
  • Er werden heel mooie, goed werkende pijl en bogen in elkaar geknutseld en ook gebruikt tijdens bonte-avond en sport en spel
  • Tijdens sport en spel waren er 4 ‘eilanden’, met spelletjes, waarop expeditie-vlaggen wapperden aan vlaggenmasten. Op elk eiland waren 2 spelletjes zoals de ‘kokosnotenrace’ en een blote-voeten-pad.

Het was een super week! Oh wat hebben de kinderen genoten! Toen ik na de laatste dag naar huis liep werd ik (per ongeluk) beschoten door mijn buurjongetje met zijn zelf gemaakte pijl en boog. Hij zei: “Ik schoot helemaal over het huis heen!”

IMG_20170829_192835_059

Explore

Hoe dichterbij de jeugdland-week kwam, hoe meer ik er tegenop zag. Niet zo zeer of dingen wel of niet goed zouden gaan, maar de intensiteit ervan. Natuurlijk leveren evenementen als dit je ook energie op, maar hoeveel zou het me kosten? Op zaterdag alles opbouwen en dan vanaf maandag 4 dagen druk met alle activiteiten.

Op dinsdagochtend stond voor mij op het programma: het opbouwen van de Sport en Spel activiteiten. Er waren dingen voor ons gemaakt door de knutselgroep (de vlaggen en puzzels), er waren materialen die we zelf hadden geregeld, er waren materialen die vanuit de opslag in een lokaal waren gezet. Ik was druk met alles bij elkaar te zoeken en neer te zetten. De gelamineerde uitleg van de spelletjes op te hangen op de juiste plekken. Nou heb ik al vaker evenementen en dergelijke gedraaid, maar dit keer had ik STRESS! Eigenlijk een rare gewaarwording want ik ben niet zo stress gevoelig. Waarom dit nu wel zo was? Ik denk doordat ik altijd alles goed voorbereid en regel en ik in dit geval niet zeker wist of alle materialen wel aanwezig waren. En wat ook niet hielp was dat we niet meteen konden beginnen. Eerst was het knutselen en we moesten daarom wachten voordat we konden opbouwen, terwijl ik voor mijn gevoel de tijd enorm nodig zou hebben. Uiteraard is alles goed gekomen en waren alle materialen aanwezig en stond alles op tijd op zijn plek.  Leerervaring 1: No STRESS!!

Een ander ding was: het weer! Al 2 weken van te voren zagen we weersvoorspellingen die niet goed waren. Er zou bakken regen uit de lucht komen tijdens Jeugdland. Gelukkig werden de voorspellingen steeds beter en hadden we met opbouwen, de maandag en de dinsdag prachtig weer! Maar voor de woensdagochtend zou het heel slecht worden. Wat te doen? Komen er wel voldoende vrijwilligers en ouders om te helpen als het zo slecht is? Komen er wel kinderen? En alle verschillende weer-apps gaven verschillende dingen aan. van af en toe een buitje tot flinke buien met onweer.

We besloten het door te laten gaan.

Er waren minder kinderen, dat zeker. Vrijwel alle vrijwilligers en ouders waren er. En de regen ook.. Maar dat drukte de pret voor de kinderen echt niet. En ook de meeste ouders hielden er goed de moed in!

En toen moesten we nog beslissen over de bonte-avond. Mijn gevoel was: niet doen. Geen vrijwilligers die vanuit hun plichtsgevoel toch komen ondanks de regen. Kinderen na een ochtend spelen in de regen eindelijk weer opgedroogd en warm. Hoeveel mensen komen er dan op af? Voor wie doe je het? Maar met zn allen beslisten we anders: het ging door! En wat was het een goede keuze: het was de eerste uren droog en prima en een super leuke, geslaagde avond!

Leerervaring 2: Weer Apps zijn niet te vertrouwen! En altijd laten doorgaan… Okay, tenzij het echt heel erg extreem dreigt te worden…

Explosie

Explosie heeft een negatieve klank, zeker met alle verschrikkelijke aanslagen die er gepleegd worden. Ook in gedrag klinkt een explosie als iets negatiefs. Een woede uitbarsting ofzo. Maar ik bedoel een explosie van energie die vrijkomt. En dan een positieve explosie van energie.

Na de maandag ben ik samen met buuf nog gaan hardlopen, maar we hebben wel wat rustiger aan gedaan. Dinsdag en woensdag was ik toch echt lichamelijk moe! Woensdagmiddag is geen programma en ben ik op bed gaan liggen, want op donderdag, na deze intensieve week, had ik met mijn volleybalteam een oefenwedstrijd als aftrap van het nieuwe volleybal seizoen.

Ik was er best een beetje bang voor, die wedstrijd. Liever geen blessures en hoe trekt mijn lijf dit, na die intensieve week.

Maar oh wat kwam er een energie bij mij vrij. VOLLEYBALLEN! De vermoeidheid voelde ik niet meer en ik was als een kind zo blij. Uit welke vezels van mijn spieren ik deze explosie van energie vandaan trok weet ik niet zo goed, maar ik vond het heerlijk! En natuurlijk was ik aan het einde van de wedstrijd moe, maar dat waren we allemaal.

In Memoriam

Volleyballende Johan van der Veen is 29 augustus 2017 in bij zijn van familie overleden. Zaterdag (morgen) is de crematie. Manlief is vorige week nog even bij hem geweest, een mooi bezoek met het ophalen van oude herinneringen…

Actielijst:

  • 365: Stukje geschreven over 3 – 365 koninginnen, brainstorm over communicatieplan, een eerste ‘quote’ gemaakt (bewerkte eigen foto met tekst). Contact met een paar personen rondom site/ 365.
  • Kamer-wissel jongste: Een kast (die bij de logeerkamer hoort) is naar de nieuwe logeerkamer verhuisd
  • Schoonmaak: het gebruikelijke
  • MP en ontspullen: 2x iets verkocht en 1 x iets gratis weggegeven. Een boek aangekocht.
  • 100 feestje: deze week niets, no time
  • Hardlopen: 1 x, 5 KM, ongeveer 7 KM/pu met Buuf en 1 x 3,5 km vergelijkbaar tempo (tijdens jeugdland)
  • Horses: de jongste heeft 3 x gereden (incl. inhaal)
  • piano phoe verwaarlozing deze week…
  • Groentetuin: Robert heeft er 2 stuiken afgehaald en we zijn 1 x samen geweest. Weer veel geoogst, bieten ingemaakt, courgette soep en nog een tweede pot aardbeien jam voor de buren die op vakantie waren.
  • Jeugdland: 2 x laatste dingen geregeld en geknutseld (do en vrij). Zaterdag opbouw, maandag t/m donderdag jeugdland

En ook:

  • Bij buren in de tuin gezeten, gezelligheid
  • Van buurvrouw krabpaal voor de poezen gekregen
  • Bos bloemen van mijn lief gekregen
  • Verjaardag van hardloop buuf gevierd
  • 3 x in bad gezeten na ‘hard werk’
  • bij Plien een lamineerapparaat kunnen ophalen, fijn om te hebben!



0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.