Monument tegen zinloos geweld in Tilburg # 5.105 van 365

In de tuin naast de Heikese kerk in Tilburg staat deze gevulde kast. De kast is een kunstwerk en het vormt een monument tegen zinloos geweld.

De maker van de kast is Guido Geelen ( 1961). Op http://www.guidogeelen.com/ kunt u meer van zijn hand zien. Hij is van oorsprong beeldhouwer, maar hij werkt met veel soorten materiaal.

Aanleiding voor het monument waren twee “incidenten” in het Tilburgse uitgaanscentrum waarbij in 1996 Floris Sebregts en een jaar later Justus Hertig om het leven kwamen.  Kunstenaar Guido Geelen liet een antieke kabinetskast in brons gieten. De nabestaanden kunnen in deze kast hun herinneringen kwijt. Een voordeel van deze herdenkingsmanier is dat er niet overal in de stad losse herdenkingsplekken komen die mogelijk de verkeersveiligheid in gevaar zouden kunnen brengen.

In de kast liggen zeer diverse zaken. Uiteraard bloemen, knuffels, foto’s en briefjes, maar ook hobbymateriaal van de overledenen.  De inhoud wisselt steeds. Iedereen die daar behoefte aan heeft , kan een aandenken plaatsen ter herinnering aan een slachtoffer of een daad van zinloos geweld in Tilburg.  Men kan een voorwerp ( met begeleidende brief met daarin het verhaal achter het voorwerp) in de bovenste la van de kast doen. Elke dag om 11.00 uur plaatst iemand van de gemeente ( het gemeentehuis ligt vlakbij) het voorwerp in de kast. De plaatsing kan anoniem gebeuren. Men kan er ook voor kiezen om wel een voorwerp in te leveren, maar dat in de onderste la van de kast te laten liggen.

Het monument is op 5 mei 2006 onthuld.

Het geld ( 75.000 euro) is bijeen gebracht door de gemeente Tilburg en door particulieren. De stichting Tilburg tegen zinloos geweld heeft hier een belangrijke rol in gespeeld.

Groetjes Kuh Wak
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.