De Maagd in Bergen op Zoom # 5.133 van 365

In het centrum van Bergen op Zoom staat de Maagd. Mensen die denken dat het wel op een kerk lijkt, hebben groot gelijk. Maar het is nog geen zondag, eigenlijk doe ik geen kerken op andere dagen. Maar vandaag mag het, want deze oud-kerk is tegenwoordig een theater. Op https://www.demaagd.nl/ is alles te lezen over theater de Maagd. Ik ga meer vertellen over de geschiedenis van het gebouw.

De kerk is in 1829 gebouwd als waterstaatskerk. De katholieken in Bergen op Zoom waren door de reformatie hun eigen kerk ( sint Gertrudiskerk) verloren aan de protestanten. De katholieken moesten uitwijken naar een schuilkerk, een geheime plek waar kerkdiensten werden gehouden.  Als genoegdoening bouwde de Nederlandse staat later een nieuwe kerk voor de katholieken. Die kerk kreeg de naam “Kerk van de heilige maagd Maria-ten Hemelopneming”.  Dit verklaart direct de naam van het theater.

In 1987 verlieten de protestanten de sint Gertrudiskerk en konden de katholieken de waterstaatskerk inruilen voor hun oude kerk.

Architect Onno Greiner ( 1924 – 2010) bouwde de kerk om tot een theater. Als architect heeft hij dit vaker gedaan.

Sinds 1966 is de waterstaatskerk/het theater een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van het gebouw.

Groetjes Kuh Wak
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.