OLV Hemelvaart kerk in Tholen # 5.134 van 365

De kerk van vandaag staat in Tholen op Tholen. Het is een Rooms-katholieke kerk en voluit heet ze “onze lieve vrouwe Hemelvaartkerk”.

De kerk is in 1900 in gebruik genomen en is gebouwd onder leiding van architect Snel. Maar de geschiedenis gaat uiteraard verder terug. De katholieke gemeenschap in Tholen had al aan het einde van de 13e eeuw de beschikking over een eigen kerk. Maar vanaf de reformatie zijn ze hun kerk kwijt en moesten ze kerken in zogenaamde schuilkerken. In 1648 werd het katholieke geloof belijden helemaal verboden. Pas in 1795 kwam er godsdienstvrijheid in ons land en konden de katholieken weer een eigen kerk gaan bouwen. Die kerk is gebruikt van 1818 tot 1898. Toen werd de inmiddels aardig vervallen kerk gesloopt en werd de kerk op de pixel gebouwd.

De kerk maakt nu ( samen met 3 andere kerken uit de omgeving) deel uit van de Sint Christoffelparochie. Op http://www.sint-christoffel.nl/ is alles te lezen over deze parochie.

De kerk in Tholen wordt nog steeds gebruikt. De wekelijkse diensten zijn om 11.00 uur op de zondag.

De kerk is sinds januari 1996 een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de kerk.

Groetjes Kuh Wak
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.