365 Tineke van der Velde- ‘a horse a day’

Kunstenaar Tineke van der Velde creëerde 365 paarden in 2015. Een paar weken geleden was de lancering van haar boek ‘365’ waarin haar volledige 365dagenproject te zien is.

Ik ben al zo vaak ik Kampen geweest en ik ben vele malen langs het prachtige station gereden. Maar ik heb me nooit beseft dat er ook een huis ‘op’ het station van kampen staat. Aan de buitenkant strak, aan de binnenkant wat vervallen. Dit oude huis, waar vroeger de stationsmeester woonde, is nu het atelier van Tineke en een collega kunstenaar.

Bij binnenkomst zie ik overal prachtige schilderijen hangen. Door de ramen het weidse uitzicht over Kampen, de IJssel en de brug naar het centrum. Het ruikt er naar wierook en muziek van Queen klinkt op de achtergrond. Met een kop koffie in mijn handen praten we. Over paarden, de kinderen, het prachtige oude stationshuis en natuurlijk het 365dagenproject van Tineke.

Het begon als een goed voornemen en Tineke wilde met haar project vooral een eigen stijl creëren. Een herkenbare stijl, zodat het meteen duidelijk zou zijn wanneer een schilderij van haar hand was. Net zoals bij haar grote voorbeelden op kunst gebied:  Théodore Géricault, George Stubbs en Tony O’Connor.  Uiteindelijk is dit niet gelukt: “De conclusie is misschien wel dat ik heel veel stijlen beheers en veel verschillende manieren van werken aan kan.”

“Mijn 365 project heeft me veel gebracht: een heleboel ideeën, die ik later verder ben gaan uitwerken, zoals de Pegasus veulentjes. Ook leverde mijn project heel veel volgers op Social Media. En hierdoor had ik een goede stok achter de deur.” Verder leverde het project van Tineke haar een rijkdom aan vormen en materialen op. “Beeldtaal die ik anders niet had ontdekt.” Verder was haar project een rustpuntje in de dag, wat Tineke als heel waardevol heeft ervaren.

Een van de Pegasus veulens
Een van de Pegasus veulens

En dit alles leverde haar dit boek op. Het was altijd al een kinderdroom van Tineke om een boek uit te brengen. Door de leuke reacties op haar project werd ze hiervoor extra gemotiveerd. “Het boek bestaat uit weekoverzichten, waarbij 1 werk extra wordt uitgelicht. Hiernaast beschrijf ik het proces.”

Een keer heeft Tineke alle kunstwerken op volgorde opgehangen. Toen was heel mooi de flow door het jaar te zien. “Ik gebruikte een bepaalde vormentaal of specifiek materiaal en daarmee ga je dan aan de slag, dit bouwt zich op naar een aantal leuke werken en dan kom je in de fase: het is tijd voor iets nieuws. Daarna ga je weer zoeken en dan komt er weer een volgende golf.”

Zelf rijdt ze momenteel een vosmerrie, derde generatie van haar eerste paard (Fanja) die 26 en een half jaar oud is geworden. Fanja en haar huidige merrie komen ook voor in de werken van het project. Zo sluit ze haar 365 af met haar paard in de houding van Whistlejacket, maar met de aftekeningen van het paard van Tineke. Whistlejacket is een kunstwerk van George Stubbs, wat hangt in the National Gallery in Londen. Hij was een van de eersten die het paard autonoom, als zelfstandig object in een schilderij plaatste.

Ik heb geluk. Tineke laat me het hele gebouw zien. De mooie trappen en de oude kast met aan de binnenzijde een krant van 20 augustus 1951.  Ik hou ervan, dat zit in mijn bloed. Net als paarden. Die kunnen ook in je bloed zitten. Zoals bij Tineke.

 

Wil je meer van het project van Tineke zien of het boek bestellen? Neem dan contact op met Tineke: https://www.facebook.com/paardigekunst/

Ben je benieuwd naar de stationsmeesterwoning van Kampen of wil je werken van Tineke Live bekijken? De locatie is met de Open Monumentendag, de Hanzedagen of Sail Kampen toegankelijk voor bezoekers. 

20171110_141809 (1)
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.