DO-Cember: YOU

“You! You are always on my mind. You! You’re the one I’m living for…”

It all starts with YOU! Alles Start Met Jezelf. Je neemt in alles wat je doet en laat JEZELF mee. Hoe je denkt en hoe je je voelt is in alles van invloed. Hoe je handelt, functioneert, creëert en leert. Zou je dit lied van Ten Sharp niet gewoon voor jezelf moeten zingen? “Finding out, what I was looking for…”

Vooraf

Tijdens DO-Cember nodig ik je uit om te kijken waar je staat, terug te blikken op het afgelopen jaar en vervolgens weer naar de toekomst te gaan kijken. Dit eerste bericht gaat over JEZELF.

Iedereen is anders en denkt en structureert op een andere manier. Met dit bericht stellen we vragen die wellicht kunnen helpen om dat wat je over jezelf vindt en wéét, beter te structureren en te analyseren. Misschien levert het je (nieuwe) inzichten op, misschien biedt het alleen een overzicht van wat je al wist.  Maar ook dan creëer je een goede startsituatie om vervolgens verder te gaan kijken en te analyseren. Het volgende artikel in deze lijn is op zaterdag 9 december en zal gaan over “draw up a ballance”.

Let’s go!

1. The Respect Basics

Laatst kwam ik The Respect Basics tegen (http://therespectinstitute.org). Wat een prachtige basis geeft over hoe je een fijn, liefdevol en sterk mens kunt zijn voor jezelf en voor je omgeving.

Screen-Shot-2014-07-22-at-3.00.09-PM

Even op een rijtje in het Nederlands:

 1. Vertel je waarheid (wees eerlijk)
 2. Weet wat je waard bent
 3. Volg je passies
 4. Vertrouw op je (voor)gevoel
 5. Stel grenzen
 6. Leef mee met anderen
 7. Vraag om hulp
 8. Wees moedig
 • Welke van bovenstaande punten kan jij heel erg goed en aan welke punten zou je kunnen werken?
 • Kun je (bijvoorbeeld door steekwoorden/ voorbeeldn) benoemen waarom je dit vindt.
 • Is dit bij jou situatie en omgeving afhankelijk? Of speelt de omgeving waar jij je in bevindt geen rol?
 • Speelt je gevoel (van de dag) nog een rol bij of je iets wel of niet doet/ kunt.
 • De dingen die je nog niet heel goed doet of kunt (naar jouw eigen inzicht): levert dit belemmeringen op in je leven? Of anders gezegd: zijn dit punten waar je aan zou willen werken?

Samen vormen deze punten (een deel van) jouw kern. Jouw binnenste cirkel. En door deze kernwaarden ben je lief voor jezelf.

2. Je tweede cirkel

En hoe zit het met de cirkel buiten jouzelf? (Onderwerpen staan in ‘random order’)

 1. Gezondheid
 2. Familie, partner, eventuele kinderen en / of huisdieren
 3. De relatie met jezelf
 4. Je persoonlijke ontwikkeling
 5. De omgeving waarin je woont: je huis, de buurt en de buren die er wonen
 6. Je sport, hobby’s en vrije tijd
 7. Vrienden en kennissen
 8. Je opleiding of werk
 9. Financieel
 10. Spiritueel/ geloof
 11. Creativiteit/ muziek
 • Kun je deze 11 punten voor jezelf neerzetten op basis van wat je het belangrijkste vindt. Het meest belangrijke op nummer 1.
 • En maak nu hetzelfde lijstje, maar nu op basis van hoeveel tijd je ergens aan besteed.

Sommigen vinden het heel erg lastig om dit puntsgewijs, op volgorde dit te benoemen. Wat je dan kan doen is:

Maak dan 3 kolommen met

 1. heel belangrijk
 2. belangrijk
 3. minder belangrijk

En plaats de 11 punten in de 3 kolommen. Maar probeer hierin wel te kiezen en dus prioriteiten voor jezelf aan te geven. Dit kun je vervolgens ook doen met je tijdsbesteding.

Het is normaal dat de lijstjes tussen prioriteit en de tijd die je hieraan besteed, niet volledig overeenkomen. Soms is dit ook een fase waarin je zit, dat een van de onderwerpen meer of minder tijd in beslag nemen, dan de prioriteit die je het zou willen geven.  Toch kun je er over nadenken of je momenteel je tijd goed verdeeld. Of dat je dit anders zou willen zien.

Sommige punten kunnen voor jou een duidelijke koppeling met elkaar hebben. Bijvoorbeeld wanneer je werk te maken heeft met ‘creatief’ of ‘dieren’ of ‘sport’. Of wanneer je vrienden en kennissen zich vooral bevinden binnen je sport of andere hobby. Je kunt verbanden aangeven door lijnen te trekken of door teksten de arceren met dezelfde kleur.

Wellicht kun je voorbeelden erbij bedenken, die je met steekwoorden kunt benoemen.

3. Tevredenheid

Loop alles wat je hebt opgeschreven langs en benoem van alle dingen die je opgeschreven hebt waar je tevreden, blij, gelukkig van wordt of bent (door middel van een kleurtje, een hartje erbij plaatsen óf maak gewoon een mooi nieuw lijstje). Wellicht heb je nog extra toevoegingen aan het lijstje. En dit mogen zeker ook ‘de kleine dingen zijn’. Je kunt hierbij denken aan de voorbeelden waarbij je je goed voelde. Ik kan bijvoorbeeld erg genieten van een koude dag en dan de openhaard aan, een warme kop thee erbij, kaarsjes aan en warme sloffen. Dit voorbeeld hoort dan bij ‘de omgeving waarin je woont’.

Een dankbaarheidslijstje. Jouw ‘Happiness’. Jouw ‘Hygge’. Maar dit kan ook zijn dat je pasgeleden je grens hebt aangegeven bij die collega die altijd werk bij jou neerlegt. En dat je blij was met je eigen reactie hierop.

Ik hoop dat het je een mooi en fijn lijstje oplevert, waar je trots op bent!

4. Aandacht

En wanneer je de punten van 1 & 2 nu nog eens doorloopt.

 1. Wat zouden voor jou dan de hoofdpunten zijn waar je iets mee zou willen. Zonder het specifiek te maken of helemaal in te vullen. Welke onderwerpen zouden goed voor jou zijn om meer aandacht aan te besteden, iets in te ontwikkelen of te leren.
 2. Zitten er punten in, waar je te veel aandacht en energie aan besteed. Zijn er dingen waar je ‘zonder’ kan, of waarbij ‘downgraden’ je ruimte en rust zou opleveren.
 3. Kortom: wat zou goed zijn voor jou om te veranderen, zonder te veel op detail niveau bezig te zijn?

Resumerend

Wat je nu eigenlijk hebt gedaan? Je hebt nu een soort ‘mindmap’ van jezelf en je nabije omgeving gemaakt. Deze gebruiken we in volgende stappen om doelen te maken en daarna om te kijken hoe we deze kunnen uitvoeren.

 

Hieronder nog het nummer van Ten Sharp. Natuurlijk is het een liefdesliedje voor ‘iemand anders’, maar wie kan deze tekst voor zichzelf zingen? (okay, op dat ene 1 couplet misschien na dan)

You..! ♥
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.