Boekrecensie ‘Dromen Durven Doen’

**Niet iemand anders worden, maar meer jezelf zijn, zoals je bent op je beste momenten**

Eerlijk is eerlijk: het is al een oudje (2005) en ik heb m al een paar jaar in de kast staan. ‘Dromen Durven Doen’ geschreven door Ben Tiggelaar.  Maar ondertussen heb ik het boek ook al een keer of vier gelezen. En dat is niet voor niks, want het is een praktisch en planmatig boek over het ‘managen van de lastigste persoon op aarde: jezelf!

Je wilt sturing geven aan je eigen leven, en hebt extra handvatten nodig over hóe je dit zou kunnen dóen. Mensen hebben vaak goede voornemens die al snel weer stranden. Dromen, Durven, Doen helpt je om de juiste stappen te nemen en het vol te houden.

Het probleem is vaak dat de wens tot verandering niet heel nauwkeurig wordt vertaald naar gedrag. En juist ons gedrag is de zwakke schakel tussen plannen en resultaten. Dit komt omdat het grootste deel van ons gedrag onbewust en automatisch gaat (95%).

In het boek beschrijft Ben Tiggelaar de fases van verandering, volgens het model van James Prochaska. Dit zijn:

 1. De fase voor het overwegen van de verandering
 2. Het overwegen van de verandering
 3. De voorbereiding
 4. De actie
 5. Het onderhoud

Deze fasen heeft Ben vertaald naar Dromen (fase 2 van Prochaska) Durven (fase 3) en Doen (fasen 4 en 5)

Dromen

Van nature zijn er 3 intenties die ons sturen:

 1. We willen dat onze voornemens nuttig en belangrijk zijn
 2. We willen graag dat andere mensen die wij belangrijk vinden instemmen met onze voornemens
 3. We moeten geloven dat we de mogelijkheden hebben om onze voornemens uit te voeren

Verder schrijft Ben Tiggelaar over het kwijtraken van onze belemmerende en onzinnige overtuigingen.

Durven

Onder andere aan de hand van MAP (Meetbaar, Actief en Persoonlijk) neemt Ben je mee om je dromen concreet te vertalen naar gedrag. Zo simpel mogelijk en met een stapsgewijze aanpak.

Ook gaat hij in op het (her)kennen en vooraf inschatten van crisismomenten. Naast  informatie over dit onderwerp biedt hij ook 3 technieken aan:

 1. Geheugensteuntjes creëren
 2. Jezelf belonen
 3. Countering om meer te durven (tegen jezelf spreken, gekoppeld beelddenken en bewegen)

Doen

Tijdens het doen is het belangrijk om je gedrag te meten en belonen. Hiernaast om hulp te hebben van mensen in je omgeving. En uiteraard om door te zetten, ook als iets niet meteen lukt.

Resumerend

Bovenstaande is uiteraard een zeer verkorte inhoudsweergave van het boek. Dromen Durven Doen bevat veel tools, informatie en motivatie om je te helpen jouw veranderingen te bewerkstelligen. Ook staan er veel voorbeelden in die een extra verduidelijking geven.

Ik vind het een heerlijk, makkelijk leesbaar en praktisch boek wat makkelijk toepasbaar is, om veranderingen bij jezelf te bewerkstelligen.

Zeker in deze periode van van het jaar, wanneer je behoefte hebt om het afgelopen jaar te reflecteren en wellicht nieuwe doelen te stellen (op de bank bij een haardvuurtje). ‘Dromen Durven Doen’ helpt je bij het maken van goede voornemens voor het nieuwe jaar, én om ze vervolgens ook nog vol te houden!

 • Dromen Durven Doen- het managen van de lastigste persoon op aarde: jezelf
 • Ben Tiggelaar
 • Uitgeverij: Spectrum
 • 2005
 • ISBN 978 90 274 1605 6

Hieronder kun je de boeken bestellen. De bovenste is een paperback, de onderste een e-reader versie.
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.