De Vischpoort in Elburg # 5.155 van 365

Deze mooie poort is een oude stadspoort. Het maakt deel uit van de stadsmuur die rondom het oude historische centrum van Elburg staat. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de poort.

De Vischpoort staat bij de haven van Elburg. Het is in de 1e helft van de 15e eeuw gebouwd. Oorspronkelijk was het een dichte toren. Wel zo veilig. Het werd alleen gebruikt als uitkijktoren en als vuurtoren.

In 1592 werd er een poort in de toren gemaakt. Nuttig voor het verkeer van Elburg naar de haven en weer terug. Boven de doorgang bevindt zich het wachtlokaal. Aan de stadszijde heeft de poort enkele vensters, aan de zeezijde is de poort vensterloos. Aan de bovenzijde van de poort is een klok. Op de vier hoekpunten van de poort zijn 4 arkeltorentjes. Dat zijn een soort erkertjes die uit de grote toren ontspringen.

De poort werd onder leiding van werkmeester en burgemeester Ernst Reeffs gebouwd voor 400 daalders en zes stuivers. Toen was de poort nog voorzien van zware eiken deuren. Die werden in 1853 uit de poort gehaald. In dat jaar werd gestopt met het innen van poortgeld. De deuren hoefden niet meer dicht en zaten het steeds toenemende verkeer alleen maar in de weg.

In 1992 werden er bij een restauratie weer deuren in de poort gezet.

Sinds 1992 is de poort een rijksmonument.

Groetjes Kuh Wak
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.