Keitjesstoepen in Elburg # 5.156 van 365

In het historische centrum van Elburg zijn veel mooie grindafbeeldingen te zien. Ik heb er een aantal voor u gepixeld. Die laat ik u op www.facebook.com/eendkuhwak zien.

De keitjesstoepen liggen niet voor alle huisjes, maar wel voor huisjes die ruimte hebben voor een stoepje. De stoepjes zijn gemaakt van witte keitjes, met ingelegde figuren van zwarte keitjes. Ze zouden vroeger zijn gelegd van zwerfstenen die gevonden werden op de  Woldberg. Dat is een 26 meter hoge heuvel bij Steenwijk. Vroeger lag de Woldberg aan de Zuiderzee.

Al voor de 18e eeuw moet het gebruik zijn geworden stoepen van zulke keitjes te metselen. Er ontstond in Elburg een soort metselaars volkskunst waarbij men zich van allerlei zinnebeelden en versieringsmotieven bediende: achtpuntige sterren, ruiten, bloemvormen, radvormen en dieren. Van sommige figuren is de betekenis niet duidelijk, maar het is welk bekend dat veel afbeeldingen iets zeiden over het huis waar ze voor lagen. Bijvoorbeeld een vis voor de viswinkel.

De oudste schriftelijke vermelding van de keistoepjes stamt uit 1843.

De keistoepjes zijn geen rijksmonument of gemeentelijk monument. Ze worden echter wel beschermd en gekoesttert.

Groetjes Kuh Wak
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.