Do-Cember: Draw up a balance

2017 is nog niet voorbij, maar het einde van 2017 is wel in zicht. Ben je je ook al aan het klaar maken voor de kerst? Staat er een boom in huis en heb je het warm en “cozy” gemaakt?

In dit artikel gaan we kijken naar het afgelopen jaar: hoe is dit jaar voor jou verlopen?  “Draw up a balance” betekent “een balans op maken”. ‘To draw’ betekent tekenen. Misschien vind je het leuk om er een creatief en kleurrijk overzicht van te maken.

Vragen

Hieronder vind je een aantal vragen over jouw afgelopen jaar. Ik ben benieuwd of ze voor jou makkelijk zijn te beantwoorden.

  1. Benoem minimaal de 4 belangrijkste gebeurtenissen voor jou van 2017. De gebeurtenissen die de grootste impact hebben gehad. Dit kunnen fantastische gebeurtenissen zijn, maar ook intens verdrietige.  (Denk aan de start van een nieuwe liefde, de geboorte van een kind, een nieuwe baan, een verhuizing of juist het overlijden van een dierbare, een ongeluk, of een scheiding etc).
  2. Kun je er met gemak 4 noemen, én van dezelfde soort grootte zoals in de voorbeelden? Je hebt een zwaar jaar achter de rug met heel veel impact, emoties en indrukken. Zelfs wanneer het 4 positieve voorbeelden zijn! Wees mild voor jezelf.
  3. Benoem naast de 4 grootste gebeurtenissen ook alle andere gebeurtenissen die een zekere invloed hebben gehad op 2017. Denk aan leuke feestjes, mooie gesprekken, vakantie of wellicht een lichte blessure etc.
  4. Misschien kun je in gedachten terug gaan naar het moment dat je met oud en nieuw proostte op het (toen) nieuwe jaar 2017. Weet je nog hoe je daar stond en hoe je je toen voelde? Wat je toen wist en dacht? En wanneer je dit vergelijkt met wat je nu weet en denkt? Zijn er dan dingen anders? Zit je nu beter of minder goed in je vel (of hetzelfde)? Heb je overtuigingen die veranderd zijn? Ben je met dezelfde mensen in je omgeving? Zie je er hetzelfde uit? En zo zijn er nog meer vragen die een vergelijking met (bijna) 1 jaar terug kunnen maken. Wat is er bij jou/ binnenin jou anders?
  5. Wanneer de 4 gebeurtenissen (van punt 1/2) van invloed zijn op de veranderingen in punt 4, kun je dit aangeven door lijnen te trekken.
  6. Kun je een lijstje maken van dingen/ gebeurtenissen in 2017 die je zelf gecreëerd hebt (de 4 gebeurtenissen uit vraag 1, zouden hier eventueel in terug kunnen komen. Net als die uit vraag 3). Denk aan een opleiding die je hebt afgerond, een promotie, een sportprestatie, een feest wat je zelf hebt gehouden, het realiseren van doel(en), of wellicht iets creatiefs zoals een schilderij, een gehaakte tas of sjaal of een home-make-over. En kun je hiervan aangeven welke je bewust vooraf hebt bedacht/ gepland. Versus: welke resultaten meer spontaan opgepakt zijn, of omdat ze zijn aangedragen door anderen (“ga (doe) je ook mee…” Of een werkgever die je een bepaalde cursus aanbiedt, omdat zij vinden dat deze cursus goed is voor jou).
  7. Weet je nog of je goede voornemens had met oud en nieuw, op 31 december 2016? Welke? En heb je deze vol gehouden?
  8. Overall:  Plan je veel of pak je juist veel dingen spontaan op? Werkt dit voor jou? Heeft 2017 je veel moois geleverd? Was het een goed jaar?

Resumerend

Ja, een beetje veel vragen zijn het wel.  Maar je hebt nu een plaatje gemaakt van afgelopen jaar. Wanneer je dit combineert met de analyse in ‘YOU‘ krijg je een mooie analyse. Op zaterdag 16 december is het volgende artikel in deze serie: “write goals”. De titel zegt het al: vanuit de analyses gaan we kijken naar doelen. Doelen op de langere termijn en ook korte-termijn doelen.
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.