Boekrecensie Ikigai

**Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven**

Die onder titel klinkt prachtig! Dat geheim wil iedereen wel leren kennen. Daarnaast vind ik dat het boek een prachtige voorkant heeft, ik hou van de groene kleur, witte bloesem en ‘handgeletterde’ voorkant.

Ikigai is ‘de reden waarom we ś ochtends opstaan’, je grote passie, de reden van je bestaan. Het zorgt voor tevredenheid, geluk en betekenis in het leven.

Op de aarde zijn een aantal ‘blauwe zones’: plekken op de aarde waar mensen het oudste worden (en zonder ziektes). Zo ook in Okinawa een Japans eiland.

Er zijn verschillende redenen die bijdragen aan een lang en gezond leven:

 1. Het 80% geheim: Nooit je maag vol eten, maar tot maximaal 80%
 2. Sterke banden binnen de lokale gemeenschap: emotioneel en financieel (sterk)
 3. Jong van geest blijven (door nieuwe informatie blijven de hersenen nieuwe informatie aanmaken en blijven ze fit)
 4. Vermijden/ voorkomen van stress
 5. Lichte stress is wél gezond
 6. In beweging blijven (tov zittend bestaan)
 7. Hou je huid jeugdig
 8. Goed slapen
 9. Je houding ten opzichte  van veroudering

Bij alle punten worden tips en voorbeelden gegeven. Vervolgens lees je verschillende korte interviews van mensen van een respectabele leeftijd.

Hierna gaat het boek in op ‘logotherapie’ waarbij ‘naar redenen wordt gezocht om te leven.’ Om de zin van het leven van de patiënt te ontdekken. Het zoeken naar betekenis in het leven en het vechten voor jezelf. “De mens heeft geen behoefte aan een rustig bestaan, maar aan een uitdaging waarvoor hij zijn capaciteiten moet ontplooien en moet vechten” 

Vanuit de logo therapie komt de ‘morita-therapie’ uit Japan aan bod:

 1. Accepteer je gevoelens
 2. Doe wat je moet doen
 3. Ontdek je levensdoel

Dit kan door het volgen van 4 fasen:

 1. Afzondering en rust (5 tot 7 dagen)
 2. Lichte bezigheidstherapie (5 tot 7 dagen)
 3. Bezigheidstherapie (5 tot 7 dagen)
 4. Terugkeer naar de ‘werkelijke’wereld en het sociale leven

Hierna volgt een mooi en interessant deel over ‘flow met elke taak’ over hoe je werk en vrije tijd in groeiruimte verandert. Hierin staat een overzicht van 7 voorwaarden om in Flow te komen en er worden 3 technieken besproken die je kan inzetten.

De rest van het boek bestaat uit een uitdieping van de eerste negen onderwerpen van hierboven. Niet helemaal 1 op 1, maar het voelde (lezende) als een herhaling van zetten, en soms ook uitdieping hiervan. Omdat ikzelf al veel weet over (de verschillende stromingen van) gezonde voeding en over bewegen (incl yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen) leverde dit voor mij niet veel nieuwe informatie. Maar ik kan me voorstellen dat wanneer je hier nog weinig in verdiept hebt, dat deze informatie reuze interessant en ook toepasbaar is.

Resumerend

Een boek met heel veel informatie over een levenskunst, die bijdraagt aan een lang en gezond leven en zeker ook praktisch toepasbare informatie. Wat ik miste in dit boek is: Hoe je nu precies JOUW IKIGAI (levensdoel) kunt vinden of bepalen. Hiervoor staan er nauwelijks tools of duidelijke tips in het boek. Ik zag online wel dat er nu ook een boek ‘vind je IKIGAI en een werkboek van IKIGAI op de markt zijn . Ik hoop dat dit boek meer ingaat op het beantwoorden van deze vraag. Verder vind ik het een mooi boek om je eigen leven onder de loep te nemen, je eigen gewoonten te houden ten opzichte van de onderwerpen die bijdragen aan een lang en gezondleven. En dan met de stukje extra dan alleen: “gezond eten, voldoende bewegen en niet roken…”

Leuk om te weten

Jeske, blogger in 2013 op deze site, heeft lesmateriaal ontwikkeld voor de basisscholen gebasseerd op de wijsheden van dit boek. In de hoofdrol staan Iki & Gai en krabbetje. http://www.iki-gai.nl/

 • Ikigai- Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven
 • Francesc Miralles en Héctor García
 • Uitgeverij: Boekerij
 • 2016
 • ISBN 978-90-225-7845-2 (E-book: 978-94-023-0740-5)

Interesse? Hieronder kun je de boeken bestellen, achtereen volgens:

 • de hardcover
 • de e-reader versie
 • Vind je Ikigai
 • het werkboek Ikigai

 
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.